Ieder kind een eigen route
Je bepaalt samen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige wanneer het volgende consult is. Elk bezoek eindigt met de vraag: wat spreken we af voor de volgende keer? Voor sommige consulten ontvang je altijd een uitnodiging, bijvoorbeeld wanneer het tijd is voor een vaccinatie of wanneer je kind de juiste leeftijd heeft voor een test. Hieronder zie je alle mogelijke consulten die we aanbieden tussen 0 en 4 jaar.
3 - 7 dagen
Hielprik
Binnen een week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby om te onderzoeken op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Dat heet de hielprik. In ons werkgebied wordt dit gedaan door de verloskundige. Zij komt daarvoor bij je thuis.
Rond 10 dagen
Gehoortest
Vlak na de geboorte controleren we of je baby goed kan horen. Deze gehoortest wordt (zo mogelijk) gedaan op het consultatiebureau. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging met informatie.
2 weken
Geboorteconsult
We maken graag kennis met jou en je kind. Daarvoor maken we een afspraak bij jou thuis óf online. Tijdens het Geboorteconsult horen we graag jouw verhaal over de bevalling en de kraamtijd. En vertellen we wat we voor je kunnen betekenen en hoe we werken. Er worden ook een paar controles gedaan bij je baby.
4 weken
Babyconsult
Na ongeveer vier weken kom je voor het eerst zelf met je kind naar het consultatiebureau voor een gezondheidsonderzoek. Er wordt onder andere gekeken naar de vorm van het hoofd, het hartje en de ogen en de oren. Heb je vragen over opvoeden, opgroeien en verzorging? Stel die gerust. TIP: Schrijf de vragen die je hebt vooraf op. Zo voorkom je dat je ze vergeet te stellen.
8 weken
Vaccinatie
Je baby krijgt een vaccinatie tegen het rotavirus. Er worden een paar druppels vloeistof in de mond gedruppeld. Het is dus geen prik. Wanneer je de 22 wekenprik niet tijdens je zwangerschap hebt gehad, krijgt je kind de DKTP-vaccinatie. De jeugdarts bespreekt dit met je.
3 maanden
Vaccinatie
Na ongeveer drie maanden krijgt je baby twee vaccinaties. Je baby krijgt ook het tweede drinkvaccin die bescherming biedt tegen het rotavirus.
5 maanden
Vaccinatie
Sommige vaccinaties moeten meerdere keren worden herhaald. Met vijf maanden krijgt je kind opnieuw een een DKTP-vaccinatie en een vaccinatie tegen Pneumokokken. De prikken worden in het bovenbeen gegeven (1 links en 1 rechts).
11-12 maanden
Vaccinatie
Je kind krijgt opnieuw vaccinaties: DKTP en de laatste tegen pneumokokken.
14 maanden
Vaccinatie
Je kind krijgt twee vaccinaties: de BMR-prik en MenACWY.
2 jaar
Peuterconsult
Wanneer je kind rond de twee jaar is, nodigen we jullie uit voor het Peuterconsult. We vragen je om vooraf een vragenlijst in te vullen. De jeugdverpleegkundige of jeugdarts bespreekt de ontwikkeling van je kind aan de hand van het Van Wiechenonderzoek. Je kleuter doet allerlei testjes, zoals blokjes stappelen en spelletjes met de bal. Er is veel aandacht voor de spraak- en taalontwikkeling. Zo nodig verwijzen we naar Voorschoolse Educatie.
3 jaar
Peuterconsult
Je kind is ongeveer 3 jaar wanneer we elkaar weer zien. We vragen je om vooraf een vragenlijst in te vullen. De jeugdverpleegkundige kijkt opnieuw naar de ontwikkeling van je kind. Je peuter doet een paar oefeningen aan de hand van het Van Wiechenonderzoek. Zoals vormen in een stoof doen en een lijn tekenen. Kan je kind zich al verstaanbaar maken tegen bekenden? Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Hoe is dat bij jouw kind? Samen bekijken we dat.
4 jaar
Peuterconsult en vaccinatie
We bespreken hoe het met jou, het gezin en je kind gaat. Heb je zelf vragen, kun je deze ook stellen. Het is belangrijk om te weten of jouw kind goed kan zien. Daarom doen we twee keer een ogentest. De eerste ogentest is als je kind 4 jaar is. Door oogafwijkingen (zoals bijvoorbeeld een lui oog) op jonge leeftijd te ontdekken en te behandelen, kun je slechtziendheid op latere leeftijd voorkomen. Er wordt ook weer gekeken naar de ontwikkeling. Door kleine opdrachtjes kijken we wat je kind allemaal kan. Je peuter krijgt ook weer een vaccinatie.
Wie zie je op het consultatiebureau?
Onze assistente staat altijd klaar om je te verwelkomen. Zij meet en weegt je kind en regelt de afspraken. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige bieden deskundig advies, beantwoorden al je vragen en zorgen voor de juiste begeleiding. Zij geven ook de vaccinaties. De logopedist is gespecialiseerd in het beoordelen van de spraak- en taalontwikkeling.
Waar zien we elkaar
Dat kan op het consultatiebureau zijn, maar ook bij jou thuis, via (beeld)bellen of in een groepsconsult.
Vind het consultatiebureau bij jou in de buurt
Bekijk hier een overzicht van onze locaties. Klik op het consultatiebureau bij jou in de buurt voor de adresgegevens.
Inloopspreekuur
Wil je jouw kind een keer extra laten wegen? Of heb je een vraag? Loop gerust binnen op het wekelijkse vrije inloopspreekuur. Bekijk wanneer je op jouw locatie terecht kan. Op sommige locaties moet je vooraf een afspraak maken.
Mijn Kinddossier
Elk kind krijgt een eigen digitaal dossier. Zo kunnen we alle informatie over jouw kind makkelijk terugvinden. Voor ouders is er ‘Mijn Kinddossier’. Daarmee kun je de informatie die tijdens een consult is gegeven nog eens nalezen. Je kunt ook afspraken inzien en bekijken welke vaccinaties je kind heeft gehad. Om dit te kunnen gebruiken, is het belangrijk om Mijn Kinddossier te activeren. Hoe je dat doet, lees je hier.
GIZ-kaart
Wat gaat er goed en wat heb jij nog nodig? Tijdens een consult praten we hierover. We gebruiken daarbij de praatplaat Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte (GIZ). Zo krijgen we een goed beeld van jouw situatie.
Opvoedinformatie
Op internet staat heel veel informatie voor ouders. Maar niet alle informatie is altijd juist en betrouwbaar. Bij adviezen lees je tips van onze professionals over onderwerpen waar veel ouders vragen over hebben. Op Groeigids.nl vind je betrouwbare informatie.
Wat neem je mee naar het consultatiebureau?
- De GroeiGids die je hebt gekregen bij het Geboorteconsult
- De vaccinatiekaart (tip: bewaar deze in de GroeiGids)
- Schone luier(s) en billendoekjes
- Een omslagdoek zodat je kind het niet koud krijgt tijdens het wachten na het wegen en meten
- Een setje extra kleren voor je kind
- Een voeding (als de afspraak onverwacht langer duurt)
Veelgestelde vragen
Ik kan niet komen op de afspraak.
Bel zo snel mogelijk naar ons Contactbureau. Dan maken we een nieuwe afspraak met jou en kunnen we de gereserveerde tijd nog aan iemand anders geven. Bel je niet of te kort van tevoren af? Dan kan het onderzoek komen te vervallen.
Mijn kind is ziek of heeft klachten die besmettelijk zijn. Kan de afspraak doorgaan?
Bel naar het Contactbureau en vraag of de afspraak door kan gaan. Zo voorkomen we dat andere kinderen ziek worden én kunnen we kijken of je kind vaccinaties kan krijgen.
Ik wil veel bespreken. Kan ik extra tijd krijgen?
Geef het door aan ons Contactbureau, zodat we meer tijd voor je kunnen reserveren.
Ik vind het niet nodig om steeds naar het consultatiebureau te komen. Is het mogelijk om alleen de vaccinaties te ontvangen?
Ja, dat is mogelijk. Bespreek dit op het consultatiebureau of neem contact op.