Spraak- en taalonderzoek (logopedie)

Spraak- en taalonderzoek

Kinderen leren in hun eigen tempo en op hun eigen manier praten. De logopedist voert een spraak- en taalonderzoek uit als dat nodig is. Dan wordt gekeken of er misschien een spraak- en/of taalprobleem is, of kan ontstaan.

Spraak- en taalonderzoek (logopedie)

Kinderen leren in hun eigen tempo en op hun eigen manier praten. Voor jou als ouder kan het soms lastig zijn om te beoordelen of de spraakontwikkeling van je kind wel op niveau is. De logopedist voert een spraak- en taalonderzoek uit als dat nodig is. Dan wordt onderzocht of er misschien een spraak- en/of taalprobleem is, of kan ontstaan. Is dat het geval? Dan krijg je praktische adviezen of kijken we samen naar de vervolgstappen.

Vragenlijst

Zowel de ouder(s) als de leerkracht vullen een vragenlijst in. Als er bijzonderheden uit de vragenlijsten komen, dan komt je kind in aanmerking voor het spraak- en taalonderzoek. Zijn er geen bijzonderheden? Dan wordt er geen onderzoek gedaan. Je krijgt hier altijd een bericht over. 

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek controleert de logopedist de spraak van je kind en het begrijpen en gebruiken van de taal. Ook wordt de stem, de adem en het gebruik van de mondspieren onderzocht. Zo kunnen we eventuele problemen signaleren en aangepakken.

Vrijwillig

De logopedist onderzoekt je kind alleen als je op de vragenlijst hebt aangegeven dat je daar toestemming voor geeft.

Informatieve websites

Tips en adviezen

Op de adviezenpagina lees je hoe je de spraak- en taalontwikkeling van je kind kan stimuleren.