Vaccinaties 0 tot 4 jaar

Vaccinaties 0 tot 4 jaar

Tussen 0 en 4 jaar krijgt je kind regelmatig een vaccinatie op het consultatiebureau. Vaccinaties geven we aan de hand van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. De vaccinaties beschermen je kind tegen verschillende infectieziekten.

Vaccinatieschema

Benieuwd wanneer jouw kind een prik kan krijgen? Je leest het in het vaccinatieschema. Hier staat ook meer informatie over de vaccinaties. 

Afspraken met prikken

Kinderen van 0 tot 4 jaar krijgen een prik of drinkvaccin op het consultatiebureau. Hieronder zie je in een overzicht wanneer en welke vaccinaties worden gegeven.


Vaccinatieschema 2025

Vanaf 2025 wijzigt het vaccinatieschema. Wil je weten wat er verandert? Bekijk alvast het nieuwe vaccinatieschema.

Waarom BMR-prik pas op 14 maanden

Op de leeftijd van 14 maanden werkt de BMR-prik het beste. De eerste maanden na de geboorte hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn na 1 jaar helemaal verdwenen. Pas dan kan de BMR-prik goed zijn werk doen. Bovendien hebben kinderen na hun eerste verjaardag een sterker afweersysteem. Hierdoor geeft BMR-prik een betere bescherming.

Lees meer over de ziektes waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt.

Heb je vragen over mazelen?

Hieronder staan antwoorden op veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan op de site van het RIVM.

Veelgestelde vragen

Mijn kind is niet gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma en is niet beschermd. Kan dat alsnog?

Kinderen die niet deelgenomen hebben aan het Rijksvaccinatieprogramma kunnen tot en met de leeftijd van 18 jaar vaccinaties inhalen. Neem daarvoor contact met ons op.

Mijn kind is nog niet gevaccineerd. Moet ik mijn kind thuishouden van de opvang?

Je hoeft je kind niet thuis te houden. Dat geldt ook wanneer je kind nog niet alle vaccinaties heeft gehad. Wanneer er een uitbraak is van een infectieziekte op de opvang, dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Zij adviseren jou wat je kunt doen.

Heeft je kind de leeftijd om een vaccinatie te krijgen? Dan kan je kind bij ons gevaccineerd worden. Maak daarvoor een afspraak.

Kan ik zelf nog werken wanneer mijn kind een besmettelijke infectieziekte heeft?

Dat verschilt per sector. Vraag altijd aan je werkgever of je kan komen werken.

Mijn kind heeft misschien een besmettelijke infectieziekte. Wat moet ik doen?

Bel de huisarts, vertel de klachten en volg het advies op.

Kan mijn kind afspreken met mensen uit een regio waar mazelen of kinkhoest heerst?

Dat kan nog wanneer je kind gevaccineerd is of als je zeker weet dat de ander niet besmet is. Ga bewust om met contacten en houd dit zo veilig mogelijk, bijvoorbeeld op afstand.

Mijn kind is misschien al besmet met mazelen en is nog niet gevaccineerd. Is een BMR-vaccinatie dan nodig?

Als de vaccinatie binnen 3 dagen na de besmetting wordt gegeven kan het vaccin nog een beschermend effect hebben. Bel snel naar JGZ, dan bespreken we wat er gedaan kan worden.

Wanneer kan mijn kind onder de 14 maanden een BMR-vaccinatie krijgen?

Bij uitzondering kunnen onze jeugdartsen besluiten om baby's in de leeftijd van 6 tot 14 maanden eerder te vaccineren. Dat is bij vakantie naar een land waar dat nodig is of na contact met iemand die mazelen heeft. Is het voor vakantie, check dan eerst de noodzaak van een vervroegde BMR-vaccinatie of reisadviezen op deze website. Is een vervroegde 1e BMR-vaccinatie noodzakelijk en heeft je kind voor de reis alleen de BMR-vaccinatie nodig? Neem dan contact op met JGZ voor het maken van een afspraak. Zijn er meer vaccinaties nodig of wil je uitgebreider reisadvies? Maak dan een afspraak met GGD-Haaglanden. Hou er rekening mee dat je kind voor voldoende bescherming opnieuw een BMR-vaccinatie nodig heeft bij 14 maanden.

Is er sprake van een mazelen patiënt? Dan doet de GGD bron- en contactonderzoek. Blijkt je kind risico te lopen, dan ontvang je een brief en lees je daarin waar je aan toe bent en wat je kunt doen.

Waarom krijgen kinderen standaard pas vanaf 14 maanden een vaccinatie tegen mazelen aangeboden?

Kinderen in Nederland krijgen standaard een oproep voor BMR-vaccinatie op 14 maanden. Op deze leeftijd werkt het BMR-vaccin namelijk het best. De eerste maanden na de geboorte wordt een kind beschermd door de antistoffen die de moeder aan het kind meegeeft. Maar deze antistoffen belemmeren de werking van het vaccin. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het afweersysteem van het kind sterker op het mazelenvaccin reageert (dus betere bescherming geeft) als de eerste mazelenvaccinatie na de leeftijd van een jaar wordt gegeven. Dit heeft te maken met de rijping van het afweersysteem. Met een vaccinatie op 14 maanden zijn kinderen daarna optimaal beschermd tegen bof, mazelen en rodehond.

Op het kinderdagverblijf van mijn baby is een mazelenbesmetting (geweest). Krijgt mijn baby eerder een BMR-vaccinatie?

Wanneer er een mazelenbesmetting is, doet de GGD een bron- en contactonderzoek. Zij adviseren jou wat je kunt doen.

Wanneer je van de GGD een uitnodiging krijgt, komt je kind in aanmerking voor een vervroegde BMR-vaccinatie. Wanneer je geen uitnodiging krijgt, betekent dat het risico op verspreiding laag is.