Gehoortest en hielprik

Gehoortest en hielprik

Je baby krijgt binnen twee weken na de geboorte een gehoortest en hielprik.

Hielprik

Met een speciaal apparaatje neemt de verloskundige een paar druppeltjes bloed af uit de hiel van jouw baby. Deze hielprik vindt binnen een week na de geboorte plaats. Het bloed wordt in een laboratorium op verschillende ziekten onderzocht. Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je géén bericht. Wijkt de uitslag af? Dan ontvang je bericht van jouw huisarts.

Is er binnen zeven dagen na de bevalling nog niemand voor de hielprik langsgekomen? Neem dan contact op met het RIVM-DVP (Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s).

Gehoortest

Je baby krijgt binnen twee weken na de geboorte een gehoortest. Hiervoor ontvang je een uitnodiging. Met de test sporen we problemen met de oren snel op. Zo voorkomen we dat jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen.

Het werkt zo

Je baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit dopje is verbonden met een meetapparaat. Beide oortjes worden apart getest, dit kan enkele seconden duren. Ook als je baby slaapt, kan de gehoortest worden uitgevoerd. Je hoeft je kind dus niet wakker te maken. De uitslag van de gehoortest ontvang je direct.

Meer informatie over de gehoortest bij baby's lees je op de website van het RIVM.