Goede Start gesprek
Je bent in verwachting! Of het nu de eerste keer is of de vijfde, het is elke keer bijzonder. Als je je eerste kind verwacht, dan moet je wennen aan je nieuwe rol als ouder. De zwangerschap is niet voor elke aanstaande ouder een onbezorgde tijd. Dat kan allerlei redenen hebben. Misschien maak je je zorgen over geld, is je thuissituatie lastig of weet je niet hoe je straks goed voor je baby kunt zorgen. Kun je, om welke reden dan ook, best wat hulp gebruiken? De jeugdverpleegkundige van JGZ helpt je graag op weg. Na de geboorte van je kind blijf je haar zien op het consultatiebureau.
Voor wie is het?
Voor elke aanstaande moeder en vader met vragen of zorgen over het aanstaande ouderschap.
Afspraak
Nadat je je hebt aangemeld, belt de jeugdverpleegkundig je om een afspraak te maken. Ze komt bij je thuis, maar je kunt ook ergens anders afspreken. Je kunt je partner, je moeder of iemand anders vragen om erbij te zijn.
Gesprek
Je vertelt de jeugdverpleegkundige hoe het met jou gaat. Je kunt je situatie uitleggen en je vragen en zorgen delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, stelt vragen en geeft advies. Soms kan dit gesprek al zoveel helpen, dat je zelf verder kunt. Lukt dat niet, dan kun je altijd weer bij haar terecht.
Is er meer nodig? De jeugdverpleegkundige bespreekt samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Zo kunnen er meer gesprekken nodig zijn of misschien is Voorzorg iets voor jou.
Prenataal huisbezoek
Ieder kind verdient een goede start. Om aanstaande ouders voor te bereiden op de komst van hun baby hebben alle gemeenten in Nederland per januari 2022 de taak gekregen om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg aan te bieden. Wij noemen dat het ‘Goede Start gesprek’. Dit gesprek is er voor álle aanstaande ouders in onze regio die, om wat voor reden dan ook, support kunnen gebruiken. Geen vraag is te gek.
Aanmelden
Je kan je aanmelden voor het Goede Start gesprek wanneer je in onze regio woont. Dat zijn de gemeenten Wassenaar, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland en Westland.
Meld je hier aan. Of vraag aan je verloskundige, gynaecoloog, huisarts of kraamzorg om dat voor je te doen.
Veelgestelde vragen
Wat zijn redenen om me aan te melden voor het Goede Start gesprek
Een baby brengt een grote verandering in je leven. Logisch dat je je wel eens afvraagt of het allemaal wel goed gaat komen. Heb je een vraag over bijvoorbeeld geld, je relatie, je huisvesting of je gezondheid? Of heb je last van stress? Meld je dan aan. Geen vraag is te gek.
Is het Goede Start gesprek gratis?
Ja, het kost jou niets. De gemeente waarin je woont betaalt de kosten.
Het Goede Start gesprek is vrijwillig. Wat betekent dit precies?
Als zwangere bepaal je zelf of je extra ondersteuning van JGZ wilt ontvangen. De verloskundige of iemand anders kan je het advies geven om je aan te melden voor het gesprek. Maar de uiteindelijke keuze om dit wel of niet te doen is aan jou.
Wat is geboortezorg?
Geboortezorg begint als je zwanger wil worden of als je zwanger bent. Deze zorg loopt door totdat je kind is geboren. Tijdens je zwangerschap, je bevalling en na de geboorte van je baby zie je verschillende zorgverleners: de verloskundige, de gynaecoloog en de kraamverzorgende. Bij JGZ werken we goed samen met al deze zorgverleners, zodat we jou zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
Kan ik mezelf aanmelden voor het Goede Start gesprek?
Ja, dat is zeker mogelijk. Je kunt zelf het formulier op deze website invullen, maar je kunt het ook samen met de verloskundige of iemand anders doen.