Stevig ouderschap

Stevig Ouderschap

Is je kindje net geboren en heeft je gezin een minder makkelijke start? Of ben je nog zwanger en heb je een beetje extra hulp nodig? Dan is (prenataal) Stevig Ouderschap wat voor jou.

Stevig Ouderschap

Stevig ouderschap is er voor ouders van pasgeboren kinderen die, om wat voor reden dan ook, een beetje extra hulp nodig hebben. Gedurende 18 maanden komt een gespecialiseerde jeugdverpleegkundige van JGZ ongeveer 6 keer langs. Een huisbezoek duurt ongeveer 90 minuten en in die tijd kun je al je vragen stellen over de verzorging en opvoeding van je kind. Ook wordt er gesproken over je achtergrond, hoe ben je zelf opgevoed? Wat zou je ook zo doen en wat anders?

    Voor wie is het?
    Ben je onzeker over het ouderschap? Krijg je weinig steun uit je omgeving? Heb je een belaste jeugd gehad of kamp je met verslaving of (psychische) problemen? Dan is Stevig Ouderschap misschien iets voor jou.

    Hoe werkt het met aanmelden?
    Om goed te kunnen inschatten of Stevig Ouderschap iets voor jou is, ontvang je zo snel mogelijk na de geboorte van je kind een korte vragenlijst. De jeugdverpleegkundige bespreekt de vragenlijst met je tijdens het huisbezoek vlak na de geboorte. Zij kan je ook helpen met het invullen van de vragen. Om een goed beeld te krijgen van jouw situatie, is het belangrijk om je iets beter te leren kennen. De vragenlijst gaat daarom onder meer over je jeugd, de huidige situatie en de gezondheid van je baby. Als uit je antwoorden blijkt dat Stevig Ouderschap iets voor jou zou kunnen betekenen, belt de jeugdverpleegkundige van Stevig Ouderschap je voor een eerste afspraak. Samen maak je daarna verdere afspraken.

    Ben je de vragenlijst kwijt? Je kunt deze hier downloaden.

    Ben je in verwachting?

    Ben je in verwachting en zie je op tegen het moederschap? Of maak je je zorgen over je relatie, je rol als ouder of de toekomst van je kind? Dan kan je, in overleg met je verloskundige, mogelijk al vanaf 16 weken zwangerschap gebruik maken van Prenataal Stevig Ouderschap. Een speciaal opgeleide jeugdverpleegkundige komt dan tijdens de zwangerschap al twee tot vier keer bij je thuis om met jou (en je partner) te praten over de verwachtingen en uitdagingen van het aanstaande ouderschap. Ook na de bevalling blijft zij je ondersteunen.

    Interesse? Meld je aan
    Doe dit liefst als je 12 tot 20 weken zwanger bent. Later mag ook, maar dan is er minder tijd om dingen te regelen. Bel naar het Contactbureau van JGZ of mail naar: prenatalezorg@jgzzhw.nl. Je kunt ook aan je verloskundige, gynaecoloog of andere hulpverlener vragen om je aan te melden. 

    Woon je in Delft? Dan is er ook KASTO

    KASTO (Kansrijke start voor ouders) lijkt op Stevig Ouderschap, maar is uitgebreider. Kasto is er voor zwangeren in Delft of ouders die een kind jonger dan 1 jaar hebben. De begeleiding is mogelijk tot je kind 2 jaar wordt.

    Meer weten of aanmelden? Ook hiervoor kan je verloskundige, gynaecoloog of andere hulpverlener je aanmelden. Je kunt ook bellen met ons Contactbureau of een mail sturen naar: kastodelft@jgzzhw.nl. Lees meer in de folder over Kasto, fijne start.