Ieder kind een eigen route
We zien je kind en jou zo vaak als jullie dat nodig hebben. Hieronder zie je alle mogelijke consulten die we aanbieden tussen 4 en 18 jaar.
5 jaar
Kleuterconsult
In groep 2 nodigen we je kind uit voor het Kleuterconsult. We vragen je om vooraf online een vragenlijst in te vullen via Mijn Kinddossier. De leerkracht van je kind vult een observatielijst in.
De assistent weegt en meet je kind en doet een gehoortest. Via een koptelefoon krijgt je kind piepjes te horen. Je kleuter geeft aan of hij of zij de piepjes hoort. Daarna ga je naar de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Die kijkt naar de ontwikkeling van je kind en bespreekt hoe het gaat met jou en je gezin. Je kind voert een aantal opdrachtjes uit aan de hand van het Van Wiechenonderzoek. Er wordt ook een ogentest gedaan.5 jaar
Spraak- en taalonderzoek
Als je kind 5 jaar is bekijken we hoe het gaat met de spraak- en taalontwikkeling. Dat gebeurt door de logopedist. We vragen jou als ouder om een vragenlijst in te vullen. De leerkracht van je kind vult een observatielijst in. Als er mogelijk een probleem is met het spreken of met de taal, dan word je kind uitgenodigd voor een spraak- en taalonderzoek bij de logopedist. Natuurlijk gebeurt dit in overleg met jou. Lijkt alles goed te gaan, dan wordt het onderzoek niet uitgevoerd.
9 jaar
Vaccinatie
Als je kind 9 jaar is, krijgt hij of zij twee vaccinaties. Daarmee is je kind goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.
10 jaar
Vaccinatie
Vanaf 10 jaar krijgt elk kind een oproep voor de HPV-vaccinatie. Met twee prikken ben je optimaal beschermd.
10/11 jaar
Consult groep 7
Je kind gaat richting puberteit, een fase vol veranderingen. De jeugdverpleegkundige geeft een gezondheidsles in de klas.
Zit je kind in groep 7? Dan vragen we je weer om een online vragenlijst in te vullen via het ouderportaal. De leerkracht van je kind vult een observatielijst in. Je kind wordt gemeten en gewogen. Daarna geeft de jeugdverpeegkundige een gezondheidsles in de klas.
Daarna volgt een persoonlijk gesprek met een aantal kinderen. Dat gebeurt alleen als de vragenlijsten daar aanleiding voor geven of als jij of je kind erom vraagt. Via Mijn Kinddossier ontvang je de testresultaten en adviezen.
14 jaar
Vaccinatie
Alle kinderen ontvangen in het jaar dat ze 14 worden een persoonlijke oproep voor een vaccinatie tegen meningokokken. Één prik is voldoende om je ten minste 5 jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte.
Klas 1/2
Tienerconsult
De jeugdverpleegkundige komt in de klas van je kind. Alle leerlingen worden gemeten en gewogen. Je kind vult een online vragenlijst in. Allerlei onderwerpen komen aan bod: hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de (mentale) gezondheid?
Als het nodig is gaat de jeugdverpleegkundige samen met je kind in gesprek over de antwoorden uit de vragenlijst. Dit gebeurt onder schooltijd. Natuurlijk kan je kind ook zelf vragen om een gesprek.
Klas 3/4
Jongerenconsult
De jongeren vullen in de klas een online vragenlijst in. Door deze vragen wordt je kind aangespoord om na te denken over de eigen gezondheid. De leerlingen krijgen al tijdens het invullen informatie over verschillende onderwerpen. Deze informatie sluit aan bij hun antwoorden.
Ze kunnen daarna in gesprek gaan met de jeugdverpleegkundige en vragen stellen of praten over dingen die hen bezighouden.Op de website van JouwGGD kunnen jongeren veel informatie vinden én anoniem chatten. Ze kunnen altijd (dus niet alleen tijdens het consult) praten met een jeugdverpleegkundige over onderwerpen waarover ze zich zorgen maken. Dat kan gaan over school, thuis, vrienden, gezondheid of leefstijl. Ook met vragen over puberteit, seksualiteit en emoties kunnen zij bij de jeugdverpleegkundige terecht. Geen vraag is te gek.
Instroomonderzoek
Maakt je kind de overstap naar het Speciaal (Basis)onderwijs? Dan nodigen we jullie uit voor een ‘instroomonderzoek’. De (medische) gegevens worden in kaart gebracht, zodat we jou en school zo goed mogelijk kunnen adviseren over de begeleiding die je kind nodig heeft. Is er al veel informatie bij ons bekend, dan volstaat een verkort onderzoek of een telefonisch consult.
Gezondheidsonderzoeken SO
In groep 3, groep 7 en als je kind 13 of 14 jaar is voeren we gezondheidsonderzoeken uit. Dat gebeurt op school en soms op een van onze locaties. Als ouder ben je hierbij aanwezig. We vragen je om vooraf een vragenlijst in te vullen. De leerkracht van je kind vult een observatielijst in.
De assistente meet en weegt je kind. En test de ogen en het gehoor. Daarna volgt een gesprek met jeugdarts. Die kijkt naar de motoriek, houding en spraak/taalontwikkeling. En bespreekt hoe het met je kind gaat, thuis en op school. Zijn er onderwerpen die je zelf graag wilt bespreken? Geef dit gerust aan. Na dit onderzoek overlegt de jeugdarts met je of een volgende afspraak nodig is.Jongerencontactmoment Cluster 4 en PRO
Alle 15/16-jarigen krijgen een Jongerencontactmoment aangeboden. Via een webapp wordt klassikaal een vragenlijst afgenomen en geeft de jeugdverpleegkundige voorlichting over relevante leefstijlthema’s. Daarna volgt met elke leerling een gesprek. Jongeren worden aangespoord om na te denken over hun gezondheid en worden gestimuleerd om gezonde keuzes te maken. Tijdens dit gesprek wordt ook bekeken of nog verdere ondersteuning nodig is.
Ook buiten de onderzoeken op school staan we voor je klaar. Je kunt altijd bij JGZ terecht voor vragen en advies. Over bijvoorbeeld het gedrag, de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Of bij onzekerheden over het ouderschap, de opvoeding of verzorging.
Mijn Kinddossier
Voor ouders met kinderen tot 12 jaar is er ‘Mijn Kinddossier’. Daarmee kun je de informatie die tijdens een consult is gegeven nog eens nalezen. Je kunt ook afspraken inzien en bekijken welke vaccinaties je kind heeft gehad. Om dit te kunnen gebruiken, is het belangrijk om Mijn Kinddossier te activeren. Hoe je dat doet, lees je hier.
GIZ-kaart
Wat gaat er goed en wat heeft je kind of jij nog nodig? Tijdens een consult praten we hierover. We gebruiken daarbij de praatplaat Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoefte (GIZ). Zo krijgen we een goed beeld van jullie situatie.
Overleg met school
Zowel ouders en leerlingen als de school kunnen een gesprek aanvragen. Als de leerkracht of intern begeleider een gesprek of onderzoek aanvraagt, is wel de toestemming van de ouders nodig. Op elke school neemt de JGZ deel aan een zorgteam waarin met verschillende disciplines gekeken wordt naar een kind. Je kind wordt hierin alleen besproken met jouw toestemming.
Ziekteverzuim
Is je kind vaak of voor lange tijd ziek en mist het daardoor school? Dan kan de betrokken schoolmedewerker advies vragen aan de jeugdarts uit het JGZ-team op school. Dit doet de schoolmedewerker alleen met toestemming van jou en je kind. Mogelijk nodigt de jeugdarts jullie uit voor een ziekteverzuimgesprek.
Opvoedinformatie
Op internet staat heel veel informatie voor ouders. Maar niet alle informatie is altijd juist en betrouwbaar. Bij Adviezen lees je tips van onze professionals over onderwerpen waar veel ouders vragen over hebben. Op Groeigids.nl vind je betrouwbare informatie.
Veelgestelde vragen
Ik kan niet komen op de afspraak.
Bel zo snel mogelijk naar ons Contactbureau. Dan maken we een nieuwe afspraak met jou en kunnen we de gereserveerde tijd nog aan iemand anders geven. Bel je niet of te kort van tevoren af? Dan kan het onderzoek komen te vervallen.
Ik wil veel bespreken. Kan ik extra tijd krijgen?
Geef het door aan ons Contactbureau, zodat we meer tijd voor je kunnen reserveren.