Bang voor prikken

Hoe kan je jouw kind goed voorbereiden op de vaccinatie

Wanneer je kind bang is voor naalden en prikken, helpt het om hierover te praten met je kind. Hoe meer voorbereidt je kind is, hoe zekerder hij zal zijn tijdens het prikken. We geven je een aantal tips:

1. Leg uit waarvoor de vaccinatie is: gebruik eenvoudige en geruststellende woorden om uit te leggen dat vaccinaties helpen om hen gezond te houden en te beschermen tegen ziekten. Kies het juiste moment voor jouw kind om dit uit te leggen.

2. Gebruik informatiemateriaal: Er zijn handige hulpmiddelen die je kan gebruiken om je kind voor te bereiden. Rechts vind je de folder "Hoe kun je je kind helpen tijdens een ingreep" en een video "Jij bent de baas over jouw brein".

3. Verken de locatie: het kan je kind helpen om van te voren de locatie te verkennen. De groepsvaccinaties worden gegeven in een sporthal in jouw gemeente. Hoe dat er ongeveer uitziet, zie je op de foto onderaan.

4. Overweeg Emla Crème: sommige ouders gebruiken Emla Crème om de pijn van de prik te verzachten. Deze crème kan je via de huisarts krijgen. Breng de crème minstens één uur voor de vaccinatie aan op de juiste plek. Het verschilt per vaccin waar de prik wordt gezet. Bekijk onderstaande foto en schema om te zien waar de vaccinatie wordt gegeven.

5. Wanneer je kind erg bang blijft, vertel het ons: vertel de JGZ-medewerker bij de ingang van de sporthal over de angst. Zij kan jullie verder helpen. Heb je van te voren vragen of wil je overleggen met een jeugdverpleegkundige? Neem dan contact op.

Vaccinatielocatie