Vaccinaties

Om ernstige ziekten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat niemand ze meer krijgt, worden kinderen in Nederland gevaccineerd. Vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert en stuurt de vaccinatiekaarten naar het huisadres op. In onze regio voert JGZ het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Wanneer en waar

Tweemaal per jaar, in februari/maart en in september/oktober, organiseren we vaccinatiedagen in de gemeenten waar wij werken. De eerst volgende vaccinatieronde is in het voorjaar van 2021. 

Verschillende vaccinaties

Meningokokken
HPV
DTP/ BMR

Coronaregels

 • Kom op de afgesproken tijd. niet te vroeg en niet te laat.
 • Kom met 1 ouder of andere begeleider. Neem geen broertjes of zusjes mee.
 • Draag een mondkapje. Dit is verplicht vanaf 13 jaar.
 • Kom niet als jij of iemand in het gezin:
  coronaklachten heeft
  wacht op uitslag van een coronatest
  op reis is geweest naar een risicogebied (oranje of rood)
 • Check voor vertrek (nogmaals) onze site om te weten of de vaccinatiedagen doorgaan.

Goed om te weten

 • Kom niet als je ziek bent of koorts hebt die hoger is dan 38,5 graden.
 • Laat bij binnenkomst weten als er bijzonderheden zijn. Bijvoorbeeld medicijngebruik of als je in behandeling bent bij een arts.
 • De prik krijg je in je bovenarm dus trek gemakkelijke kleding aan. Korte mouwen is heel handig.

Rijksvaccinatieprogramma

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Hierdoor vergeet je bijna hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Voor de meeste ziekten is meer dan één prik nodig om beschermd te zijn.

Meer informatie voor kinderen over prikken.

Hoe veilig zijn vaccinaties?

Er bestaan veel feiten, meningen en misvattingen over bijwerkingen van de vaccinaties. Zo circuleert het gerucht dat het HPV-vaccin onvruchtbaarheid bij meisjes veroorzaakt en dat het BMR-vaccin (tegen de bof, mazelen en rodehond) leidt tot autisme. Dit klopt niet. Uit tests is gebleken dat het HPV-vaccin geen invloed heeft op de voortplantingsorganen. En ook is het verband tussen een vaccinatie en het ontstaan van autisme nooit wetenschappelijk aangetoond.

Lees meer over feiten en fabels over mazelen en vaccinaties, of over de veiligheid en bijwerkingen van vaccinaties in z'n algemeenheid.

Vaccineren is een keuze

Je ontvangt van ons een uitnodiging om jouw kind op het consultatiebureau te laten vaccineren. Verplicht is het niet, maar 95% van de ouders laat hun kind vaccineren. Omdat vaccinaties kinderen beschermen tegen ernstige infectieziekten. En omdat ze het immuunsysteem helpen om antistoffen en afweercellen aan te maken.

Geen kosten voor ouders

Je hoeft niets te betalen voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma die door ons worden gegeven.

Wat kan jouw kind verwachten: