Vaccinaties

Om ernstige ziekten te voorkomen en om ervoor te zorgen dat niemand ze meer krijgt, worden kinderen in Nederland gevaccineerd. Vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert en stuurt de vaccinatiekaarten naar het huisadres op. In onze regio voert JGZ het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Rijksvaccinatieprogramma

De ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt, vormden vroeger een groot probleem voor de volksgezondheid. Na het invoeren van het programma zijn veel van die ziekten helemaal of bijna helemaal verdwenen. Hierdoor vergeet je bijna hoe ernstig ze zijn en hoeveel leed vaccinatie voorkomt. Voor de meeste ziekten is meer dan één prik nodig om beschermd te zijn.

Meer informatie voor kinderen over prikken.

Hoe veilig zijn vaccinaties?

Er bestaan veel feiten, meningen en misvattingen over bijwerkingen van de vaccinaties. Zo circuleert het gerucht dat het HPV-vaccin onvruchtbaarheid bij meisjes veroorzaakt en dat het BMR-vaccin (tegen de bof, mazelen en rodehond) leidt tot autisme. Dit klopt niet. Uit tests is gebleken dat het HPV-vaccin geen invloed heeft op de voortplantingsorganen. En ook is het verband tussen een vaccinatie en het ontstaan van autisme nooit wetenschappelijk aangetoond.

Lees meer over feiten en fabels over mazelen en vaccinaties, of over de veiligheid en bijwerkingen van vaccinaties in z'n algemeenheid.

Vaccineren is een keuze

Je ontvangt van ons een uitnodiging om jouw kind op het consultatiebureau te laten vaccineren. Verplicht is het niet, maar 95% van de ouders laat hun kind vaccineren. Omdat vaccinaties kinderen beschermen tegen ernstige infectieziekten. En omdat ze het immuunsysteem helpen om antistoffen en afweercellen aan te maken.

Geen kosten voor ouders

Je hoeft niets te betalen voor vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma die door ons worden gegeven.

Wanneer en waar?

Tweemaal per jaar, in maart en september, organiseren we vaccinatiedagen in de gemeenten waar wij werken. In de oproepbrief staan de tijd en locatie waar jouw kind wordt verwacht. De eerst volgende vaccainatieronde is in het najaar van 2020. Voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker krijgen alle meisjes een uitnodigingsbrief thuisgestuurd van het RIVM. In deze brief staat per gemeente aangegeven op welke dag de vaccinatie wordt gegeven. De meisjes worden in groepen opgeroepen, op basis van de maand waarin ze zijn geboren. Als de dag niet goed uitkomt, dan is het mogelijk om naar een vaccinatiemiddag in een andere gemeente te komen. Dat hoeft vooraf niet gemeld te worden. Neem wel altijd de oproepkaart en het vaccinatiebewijs mee.

Wat kan jouw kind verwachten: