Vaccinaties voor zwangeren

Vaccinaties voor zwangeren

Ben je 22 weken zwanger? Kom dan de kinkhoest- of de griepprik halen. Hierdoor bescherm je je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest en het griepvirus.

Kinkhoest- en griepvaccinatie

Alle zwangeren in Nederland krijgen een maternale kinkhoestvaccinatie en griepvaccinatie aangeboden. Je kunt beide vaccinaties (gratis) bij JGZ halen. Maak hiervoor een afspraak. 

Wanneer?

 • Vanaf de 22e week van je zwangerschap.
 • De griepprik wordt alleen tussen 15 oktober en 1 maart gegeven.

  Afspraak maken
  Je kunt de twee vaccinaties tegelijk halen. Bel voor het maken van een afspraak met ons Contactbureau.  

  Maternale kinkhoestvaccinatie
  Met de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap bescherm je je baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Door kinkhoest kan je baby longontsteking of hersenschade krijgen. Lees meer over deze kinkhoestprik op de website van het RIVM.

  Maternale griepvaccinatie
  Door je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren met de griepvaccinatie bescherm je je baby en jezelf tegen griep. Griep is een ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een virus. Van dit virus kan je baby hoge koorts krijgen of benauwd worden. Lees meer over deze griepprik op de website van het RIVM.

  Veelgestelde vragen

  Wanneer krijg ik informatie over de maternale kinkhoest- en griepvaccinatie?

  Tussen de 14de en de 22ste week van je zwangerschap krijg je informatie over de maternale vaccinaties van je verloskundige of gynaecoloog.

  Hoe plan ik mijn maternale kinkhoest- en griepvaccinaties in?

  Maak gemakkelijk een afspraak door te bellen naar ons Contactbureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.

  Waar kan ik meer informatie vinden over de maternale kinkhoest- en griepvaccinatie?

  Via de website van het Rijksvaccinatieprogramma kan je meer betrouwbare informatie vinden over de maternale kinkhoest- en griepvaccinatie.