Aangepaste werkwijze van JGZ

Het coronavirus, hoe gaan wij hier mee om?

Vanwege het coronavirus is onze dienstverlening aangepast. Lees hier wat dit voor jou en je kind betekent: 

Kom niet naar de afspraak
  • als jij of je kind de afgelopen 2 weken contact hebben gehad met iemand die corona heeft.
  • als je kind of één van de gezinsleden klachten heeft zoals neusverkouden, hoesten of keelpijn.
  • als één van jullie gezinsleden koorts heeft boven de 38ºC of benauwd is. 
  • als je op reis bent geweest naar een land met een hoog gezondheidsrisico (code oranje of rood) geldt er een dringend advies om bij terugkomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Als je kind 6 jaar of jonger is mag je met een neusverkoudheid naar de afspraak komen. Een neusverkoudheid is: snot in of uit de neus (de kleur maakt niet uit), niezen, kuchen, keelpijn of een loopneus. Heeft je kind andere klachten of is je kind ouder dan 6 jaar? Neem dan contact op.

Kom je naar een afspraak? Houd rekening met deze regels:
  • Kom met maximaal één gezonde ouder/verzorger naar het consultatiebureau. Laat andere kinderen thuis.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen en volg de aangepaste looprichting.

Afspraak wijzigen in Mijn Kinddossier niet mogelijk
Op dit moment is het niet mogelijk om afspraken te maken of te verzetten via Mijn Kinddossier. Kun je niet komen? Bel dan naar het Contactbureau via 088-054 9999.

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar

Gehoorscreening baby
De gehoorscreening vindt plaats op het consultatiebureau, je ontvangt hiervoor een uitnodiging. Heeft je baby de gehoortest gemist? Je kind kan alsnog worden getest. Je krijgt hierover bericht. Meer informatie over de gehoorscreening en het coronavirus kun je vinden op de website van het RIVM.

Huisbezoek (als je kind 2 weken is)
Ben je pas bevallen? Dan komt onze jeugdverpleegkundige bij je thuis om kennis te maken en een paar controles bij je kindje uit te voeren. In coronatijd komen we alleen op huisbezoek bij een eerste kind in een gezin. Heb je al meer kinderen? Dan doen we deze afspraak via de telefoon, tenzij persoonlijk contact gewenst is. 

Individuele contactmomenten met vaccinatie
Heb je binnenkort een afspraak op het consultatiebureau waarbij je kind een vaccinatie krijgt? Deze afspraak gaat door. 

Contactmomenten zonder vaccinatie
Het 4 weken contactmoment gaat door. Alle kinderen die op of na 1 augustus 6 maanden zijn ontvangen een uitnodiging. Het contactmoment voor kinderen die op of na 1 augustus 2 jaar zijn, vindt telefonisch plaats, tenzij persoonlijk contact nodig is. Alle andere contactmomenten zonder vaccinatie komen voorlopig te vervallen.

Geen inloopspreekuur 
Voorlopig zijn er geen inloopspreekuren. Heb je vragen of zorgen over je kindje? Wij staan voor je klaar. Je kunt 24/7 bellen of Whatsappen met een jeugdverpleegkundige. Bel 088 054 99 99 of Whatsapp naar 085 - 808 15 67.

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar

Contactmomenten voor schoolgaande kinderen (4-18 jaar)
Alle contactmomenten op scholen zijn afgelast. Ook de contactmomenten voor kinderen van 5 jaar, die plaatsvinden bij de jeugdarts op onze locaties, gaan voorlopig niet door. De vaccinatiespreekuren voor kinderen van 4 tot 18 jaar gaan wel door.

JGZ vaccinatiedagen
De groepsvaccinaties van JGZ gaan niet door. Zodra er nieuwe vaccinatiedata bekend zijn, ontvang je een nieuwe oproep. De vaccinaties voor 9-jarigen (DTP/BMR) en 13-jarigen (HPV) wordt na de zomervakantie hervat. Daarmee komt de bescherming tegen deze ziekten niet in gevaar.

Telefonische bereikbaarheid van JGZ
Heb je een vraag of maak je je zorgen over je kind? JGZ staat voor je klaar. Je kunt 24/7 bellen of appen met een jeugdverpleegkundige. Bel 088 054 99 99 of Whatsapp naar 085 - 808 15 67.

Voor zwangeren

22 weken contactmoment voor zwangere vrouwen
De 22 wekenprik voor zwangere vrouwen gaat door. Voor het maken van een afspraak kun je contact opnemen met het Contactbureau: 088 054 99 99.

Overige informatie

Richtlijnen 
JGZ volgt de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid. Per dag beoordelen we de actuele situatie. Onze professionals zijn extra alert op de hygiëne en volgen uiteraard de hygiënerichtlijnen voor de gezondheidszorg die altijd van toepassing is. 

Informatie over corona
Op de website van het RIVM vind je actuele informatie over het coronavirus.