Verrassend veelzijdig

Verhaal van Maren

Werken in de jeugdgezondheidszorg vindt jeugdarts Maren verrassend veelzijdig. Lees hier haar persoonlijke verhaal.

Werken in de jeugdgezondheidszorg: verrassend veelzijdig!

Je bent huisarts in opleiding en komt erachter dat dit vakgebied toch niet het specialisme is waarin je je verder wilt ontwikkelen. Wat doe je dan? Wij spraken met Maren Heeris, zij had het lef om tijdens het consultatiebureauconsult van haar kindje de jeugdarts het hemd van het lijf te vragen. Wat bleek? Onbekend maakt inderdaad onbemind! Nu werkt Maren als anios jeugdgezondheidszorg bij JGZ Zuid-Holland West.

Hoe ben je in dit vakgebied terecht gekomen?

“Het huisartsenvak was voor mij bekend terrein, vandaar dat ik koos voor de opleiding. Tijdens de opleiding kwam ik erachter dat ik het lastig vind om in tien minuten per consult iets te kunnen betekenen voor mijn patiënten. De analyse voor mijzelf was dat ik meer voldoening haal uit preventie dan (be)handelen van een klacht waar ‘het kwaad’ vaak al geschied is. Mijn passie ligt juist in de fase ervoor: preventie en advies.”

Hoe kom je erachter welk vakgebied strookt met je ambitie?

“Tijdens een consultatiebureaubezoek met mijn eigen kindje raakte ik in gesprek met de jeugdarts, over het vak jeugdgezondheidszorg. Een gesprek met een andere arts op een andere locatie volgde. Mijn enthousiasme en beeld van de jeugdgezondheidszorg groeide. Zo fijn dat mensen open staan om over hun vakgebied te vertellen!”

“Een loopbaankeuze maak je natuurlijk niet zomaar, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk de keuze gemaakt om verder te gaan als basisarts in de jeugdgezondheidszorg. Dit past gewoon beter bij mij. Als aankomend jeugdarts heb ik twintig minuten per consult; genoeg om écht contact te leggen met het kind. Bovendien voert preventie en advies de boventoon.”

Kun je ons wat meer vertellen over je werk inhoudelijk?

“Jeugdgezondheidszorg beperkt zich niet tot individuele consulten. Als jeugdarts draag je bij aan een groter geheel; een brede doelgroep en de maatschappij. Momenteel ben ik betrokken bij een leefstijladviseringsonderzoek geïnitieerd door VUmc. Het geeft mij tijd om stil te staan, om in- en uit te zoomen. Ik vind het interessant om middels onderzoek, cijfers en statistieken breder de doelgroep kind te belichten en te analyseren hoe je deze doelgroep het beste bereikt. Het groter geheel, daar doe je het ook voor. Het geeft mij energie om, samen met andere jeugdartsen, nieuwe interventies te ontwikkelen ten behoeve van leefstijl en impact daarvan. Daarnaast werk je samen met allerlei instanties in je eigen gemeente, zo probeer je er samen het beste van te maken voor de kinderen en de gezinnen waar ze in leven.”

Hoe ziet je opleiding tot jeugdarts er uit?

“Sinds september 2018 ben ik aios jeugdgezondheidszorg. Ik volg de eerste fase via opleidingsinstituut TNO. Ik val nog onder de oude regeling en mijn opleiding duurt twee keer twee jaar bij een fulltime dienstverband. Per 1 januari 2019 is de opleiding veranderd en is het een vierjarige opleiding geworden, waarbij je in dienst treedt bij de NSPOH, net als bij de opleiding voor huisartsen en artsen ouderengeneeskunde.”

Waarom werk je graag bij JGZ Zuid-Holland West?

“Het is een prettige werkgever die haar werknemers in haar kracht zet. De ondersteuning is bijvoorbeeld heel goed. Men kijkt waar je behoefte ligt, zodat je op de juiste wijze kan worden gefaciliteerd. Het begon al tijdens de sollicitatiefase. Ik kon direct meelopen op twee locaties. Zij konden mij exact vertellen wat de opleidingsmogelijkheden waren, de rol en bevoegdheden die een anios jeugdarts heeft en wat het toekomstperspectief is met betrekking tot mijn persoonlijke ambities en ontwikkelwensen”.

Heb je ook interesse om te ontdekken wat de jeugdgezondheidszorg jou kan bieden? Word collega van Maren en solliciteer.