Meningokokken prik

Meningokokken

Alle kinderen ontvangen in het jaar dat ze 14 worden een persoonlijke oproep. Één prik is voldoende om je ten minste 5 jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte.

Meningokokken prik

Vaccinatie tegen meningokokkenziekte voor tieners

Jaarlijks worden steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok. Vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. Één prik is voldoende om je ten minste vijf jaar te beschermen tegen meningokokkenziekte.

Meningokokbacterie

Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types. De bacterie kan in de neus of keel zitten zonder dat je het merkt. De bacterie verspreidt zich door hoesten, niezen of zoenen. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan je in korte tijd heel ziek worden. 

Meer weten? Bekijk de website van het RIVM.

Werkwijze

Alle kinderen ontvangen in het jaar dat ze 14 worden een persoonlijke oproep. In de brief staat waar en wanneer je kind wordt verwacht. De afspraken worden ingepland op basis van postcode. Daardoor kan het voorkomen dat kinderen uit een klas niet gelijktijdig de oproep ontvangen.

Wanneer?

In het voorjaar worden alle kinderen opgeroepen voor de meningokokken vaccinatie. De eerstvolgende vaccinatieronde voor deze prik is in september/oktober 2022.

  • Heb je in het voorjaar geen uitnodiging ontvangen? Dan krijg je in het najaar opnieuw een oproep.

    Goed om te weten

    • Kom niet als je ziek bent of koorts hebt die hoger is dan 38,5 graden.
    • Laat bij binnenkomst weten als er bijzonderheden zijn. Bijvoorbeeld medicijngebruik of als je in behandeling bent bij een arts.
    • De prik krijg je in je bovenarm dus trek gemakkelijke kleding aan. Korte mouwen is heel handig.