Nieuws
Update: mazelen in onze regio

Nu ook mazelen in onze regio

Update 13 mei: verspreiding van de mazelen van dit kindje is binnen het gezin gebleven. Op dit moment worden er in het hele land minder mensen ziek van mazelen. Als de situatie verandert, laten we dat weten.

30 april - Bij een kind in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is onlangs mazelen geconstateerd. GGD Haaglanden voert een bron- en contactonderzoek uit rond het eerste patiëntje met mazelen. Vooralsnog zijn er geen andere gevallen vastgesteld in de omgeving. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat er duidelijkheid is over eventuele verdere verspreiding.

Alsnog vaccineren

Is je kind ouder dan 14 maanden en nog niet gevaccineerd? Dan raden we aan om dat alsnog te doen. Je kunt daarvoor een afspraak maken via ons contactbureau. Sommige ouders twijfelen of hebben vragen. Om een goede afweging te maken kun je bellen of whatsappen naar het telefonisch spreekuur. Of praat erover met de jeugdarts of -verpleegkundige tijdens het consult. 

Waarom pas op 14 maanden

Op de leeftijd van 14 maanden werkt de BMR-prik het beste. De eerste maanden na de geboorte hebben kinderen nog antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen langzaam en zijn na 1 jaar helemaal verdwenen. Pas dan kan de BMR-prik goed zijn werk doen.  Bovendien hebben kinderen na hun eerste verjaardag een sterker afweersysteem. Hierdoor geeft de BMR-prik een betere en langdurige bescherming. 

Op dit moment (april 2024) is er geen grote uitbraak in de regio. De kans dat je kind in contact komt met het mazelenvirus is op dit moment heel klein. Daarom is er nu geen reden om uit voorzorg eerder te vaccineren.

Vermoeden van mazelen

Heeft je kind in de afgelopen 2 dagen contact gehad met iemand die mazelen heeft? Bel dan JGZ. Dan bespreken we met jou wat nodig is. Heeft je kind klachten die passen bij het mazelenvirus? Bel dan je huisarts. Die geeft advies wat je kunt doen. 

Meer informatie

Wil je meer weten? Kijk dan bij de meest gestelde vragen over mazelen

Of op de website van het RIVM: