Nieuws

Mazelen kwam sinds een aantal jaar niet meer voor in Nederland. Onlangs werd een aantal kinderen in Brabant ziek. Omdat de vaccinatiegraad de laatste jaren daalt krijgt de ziekte de kans om zich te verspreiden.  De BMR-vaccinatie is heel belangrijk om de opmars van het mazelenvirus een halt toe te roepen

Van mazelen kunnen kinderen heel erg ziek worden. Hoge koorts, diarree, rode vlekjes op de huid en last van hoesten, neusverkoudheid en oog- en oorontsteking zijn klachten die kinderen krijgen. Deze infectieziekte is heel besmettelijk. 1 kind kan ongeveer 12 tot 18 andere kinderen besmetten. Baby's krijgen rond 14 maanden een vaccinatie tegen mazelen (BMR-vaccin). De 2de vaccinatie wordt gegeven in het jaar dat je kind 9 jaar wordt. Het BMR-vaccin beschermt tegen mazelen en ook tegen rodehond en bof. 

Groter risico om ziek te worden

De vaccinatiegraad voor mazelen is in Nederland onder de 95%. Daardoor lopen kinderen een groter risico om mazelen te krijgen. Op plaatsen waar veel kinderen bij elkaar komen, bijvoorbeeld op de kinderopvang en school, is het risico op besmetting het grootst.

Bescherm je kind met een vaccinatie

Bescherm je kind met een gratis vaccinatie tegen mazelen. Tijdens de afspraak met 14 maanden bieden we de BMR-vaccinatie aan. Op deze leeftijd biedt de vaccinatie de beste bescherming. De kans dat je kind ernstig ziek wordt is dan minder groot. Is je kind ouder dan 14 maanden en heeft het nog geen BMR-vaccinatie gehad? Neem dan contact met ons op. Is je kind nog geen 14 maanden, dan is het niet nodig om je afspraak te vervroegen.

In het jaar dat je kind 9 jaar wordt, krijgt je kind de tweede BMR-vaccinatie. Dit jaar zijn de kinderen die geboren zijn in 2015 aan de beurt. Zij krijgen een uitnodiging thuisgestuurd voor de vaccinatiedagen in maart of in het najaar. Dit geldt ook voor kinderen die geboren zijn in 2014 en de vaccinatie nog niet hebben gehad. 

  Is je kind geboren in 2013 of eerder en heeft je kind geen of nog maar één BMR-vaccinatie gehad? Neem dan contact met ons op. 

  Let op: je kan bij JGZ alleen de vaccinatie halen wanneer je in ons werkgebied woont.

  Dit kun je doen om verspreiding van mazelen te voorkomen

  Om mazelen bij kinderen te voorkomen, adviseren we het volgende:

  • Zorg voor goede hygiëne: was je handen en zorg ervoor dat je in je elleboog hoest en niest.
  • Bel de huisarts als je denkt dat jij of iemand uit je gezin mazelen heeft.
  • Ben je van plan om met je kind jonger dan 14 maanden naar het buitenland te gaan? In sommige landen heerst mazelen en is het verstandig om kinderen eerder te laten vaccineren. Lees er meer over op de website van het RIVM. 

  Vragen of meer informatie?

  Heb je vragen over het Rijksvaccinatieprogramma, de vaccinaties of infectieziekten waartegen wij vaccineren? Kijk voor antwoorden bij de meest gestelde vragen op deze pagina. Zijn je vragen nog niet beantwoord of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op. Ook als je twijfels hebt. Onze professionals staan voor je klaar om je betrouwbare informatie en advies te geven.