Creëren van een prettige sfeer

Verhaal van Ellen

Ellen Koornneef is assistente op het consultatiebureau in het Westland. Wat haar werk zo leuk maakt? Je leest haar persoonlijke verhaal hier.

Het creëren van een prettige sfeer

Al geruime tijd werk ik als assistente bij het consultatiebureau van JGZ in ‘s Gravenzande. Ik werk nauw samen in een team van jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk omdat elke dag anders is. Je ziet veel ouders. Vaak blij en enthousiast met hun baby of kind. Het is mooi en belangrijk werk, dat realiseer ik mij goed. Tijdens de contactmomenten worden eventuele problemen bij baby’s vroegtijdig opgespoord.

Gastvrouw

De assistente is het eerste gezicht en aanspreekpunt bij binnenkomst. Ik zie mijzelf dan ook als gastvrouw. Je heet de ouders en kinderen van harte welkom op het consultatiebureau. In de boxenkamer leid ik alles in goede banen en probeer oog te houden voor wat er zich afspeelt. Soms maak ik contact met een gespannen moeder en bied ik haar een glas water aan. Maar een kind kan het natuurlijk ook spannend vinden.

Voor ouders die voor het eerst komen neem ik extra de tijd. Ik maak een praatje en leg uit wat ze kunnen verwachten. Hierna meet en weeg ik het kind, worden de gegevens digitaal geregistreerd en verwerkt in het groeiboekje. Daarna wordt de ouder met het kind opgehaald door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Van consternatiebureau naar...

Het werken op een consultatiebureau is altijd gezellig druk. Ik voel het als mijn taak de rust te bewaren en een prettige sfeer te creëren. Er gebeuren vaak leuke dingen. Van ouders die met het beeld van “consternatiebureau” binnenlopen, maar na het eerste consult met de arts als blad aan de boom veranderen. Ze vinden het prettig dat er wordt geluisterd en hun zorgen kwijt kunnen. Ook zijn er ouders die voor de laatste keer een afspraak hebben en wat lekkers voor het team meenemen. Een groter compliment kunnen wij niet krijgen!