Stagiaire naar jeugdverpleegkundige

Verhaal van Lisanne

De 23-jarige Lisanne is een stagiaire die is blijven ‘plakken’. Lisanne schreef haar afstudeeronderzoek over het prenatale huisbezoek, wat sinds dit jaar een nieuwe wettelijke taak is van JGZ. Het smaakte naar meer.

Van stagiaire naar jeugdverpleegkundige bij JGZ

De 23-jarige Lisanne is een stagiaire die is blijven ‘plakken’. Lisanne schreef haar afstudeeronderzoek over het prenatale huisbezoek, wat sinds dit jaar een nieuwe wettelijke taak is van JGZ. Het smaakte naar meer. Ze heeft haar draai helemaal gevonden en is inmiddels jeugdverpleegkundige in Delft.

"Mijn droom is om met kinderen te werken. Met die gedachte ben ik de HBO-V opleiding gaan doen. Bij JGZ ligt de focus op de sociale kant van een verpleegkundige en dat is wat mij trekt. De laagdrempeligheid om bijvoorbeeld een ouder te kunnen appen of op huisbezoek te gaan als dat gewenst is, vind ik heel fijn. Je volgt een gezin langdurig in vergelijking tot werken op een kinderafdeling in het ziekenhuis. Hierdoor bouw je een band met elkaar op. Van baby tot tiener, we zien ze allemaal.

Positief, bijzonder en afwisselend. Dat is hoe ik mijn werk het beste kan omschrijven. Omdat het om preventieve zorg gaat kun je het ook hebben over dat iets goed gaat. Je bent niet continu bezig om een ziekte van een kind te verhelpen of te verlichten. Die positiviteit doet goed! Het spreekuur op het consultatiebureau in combinatie met huisbezoeken, vind ik een perfecte afwisseling. Ik blijf het bijzonder vinden om een inkijkje te krijgen in al die gezinnen en culturen en daar ook nog iets in te kunnen betekenen.

Een stage in het ziekenhuis is niet te vergelijken met een stage bij JGZ. Wanneer je HBO-V studeert is het voor de hand liggend dat je stage gaat lopen in het ziekenhuis. Ook dat heb ik gedaan. Het is een compleet andere setting. In het ziekenhuis word je vaak in een groep begeleid en heb je veel medestagiaires.
Wat ik zo fijn vind is dat het bij JGZ meer individueel is. Je bent altijd samen met je collega en krijgt 1-op-1 begeleiding. De eerste periode kijk je veel mee en doe je nieuwe kennis op. Hierdoor kun je later de uiteenlopende vragen van ouders beantwoorden. Je kunt namelijk niet altijd hetzelfde protocol volgen: het is echt maatwerk. Je bent bij JGZ veel bezig met communiceren, inschatten en doorvragen. Dat zijn vaardigheden die je door de tijd ontwikkelt door veilig te kunnen oefenen. Je staat er nooit alleen voor en dat is heel fijn.

De zomer vierden op het strand in Hoek van Holland. Met het zand tussen de tenen genoten we van het jaarlijkse Zomerfeest. Hoe tof is het dat er bij JGZ geen verschil wordt gemaakt tussen stagiaires en medewerkers? We doen het tenslotte samen. Je wordt daarom echt betrokken bij het team en bent van harte welkom bij teamuitjes of andere feesten. Benieuwd naar een sfeerimpressie van het Zomerfeest? Bekijk de aftermovie in deze blog."

Wandel mee

Lijkt het je leuk om eens mee te lopen? Dat kan. Neem contact op met hrm@jgzzhw.nl en wie weet zie ik jou snel op de werkvloer.