Nieuws
Rotavirusvaccinatie voor baby's

Rotavirusvaccinatie voor baby's

Bij JGZ krijgen kinderen van 0-18 jaar de vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Nieuw in het programma is een vaccinatie tegen het Rotavirus voor kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari 2024.

Bescherming tegen het Rotavirus
Een Rotavirusinfectie zorgt voor een ontsteking van de maag en darmen. De infectie is vooral gevaarlijk voor kinderen onder de 2 jaar. Om kinderen van deze leeftijd optimaal te beschermen is de Rotavirusvaccinatie toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. 

Niet prikken maar druppelen
Meestal krijgen kinderen vaccinaties in de vorm van een prik. De vaccinatie tegen het Rotavirus is een vloeistof. De vloeistof heeft een zoete smaak en wordt in de mond gedruppeld. 

Krijgt mijn kind deze vaccinatie?
Kinderen die zijn geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie aangeboden. Je kind krijgt de vaccinatie in de meeste gevallen op het consultatiebureau. De eerste dosis wordt tussen de 6 en 9 weken gegeven. En de tweede dosis wordt rond de leeftijd van 3 maanden gegeven. Het Rotavaccin kan op die momenten gecombineerd worden met andere vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer informatie
Meer weten over de Rotavirusvaccinatie? Neem een kijkje op de website van het RIVM.