Nieuws
Haal de 22 wekenprik

Haal de 22 wekenprik bij JGZ

Zwangere vrouwen krijgen de 22 wekenprik aangeboden. Hiermee bescherm je je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Deze vaccinatie kun je op afspraak (gratis) halen bij JGZ.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Vaccinatie tijdens zwangerschap
Door je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, kun je jezelf en je baby tijdelijk beschermen tegen kinkhoest. De bescherming van je baby geldt vanaf 2 weken voor je bevalling tot 6 maanden erna. Je kunt je wel laten vaccineren tot aan de bevalling, maar dan ben jij alleen beschermd en je baby niet. Bij elke volgende zwangerschap werkt het op dezelfde manier.

Werkwijze
Wil jij de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen? Dat kan bij JGZ! Bel voor het maken van een afspraak naar ons Contactbureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.