ADHD

De puberteit is een periode waarin veel verandert. Het is logisch dat je kind hierdoor ander gedrag laat zien en soms wat drukker en impulsiever is. Vaak heeft dit een oorzaak en kun je hier goed mee omgaan, maar soms kan er meer aan de hand zijn.

Wat is ADHD?

Pubers met ADHD hebben moeite zich te concentreren, ze reageren vaak impulsief en kunnen druk en rusteloos gedrag laten zien. ADHD is een afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, in het Nederlands ook wel aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis genoemd.

ADHD kent verschillende vormen. Kijk voor uitleg en meer op Balansdigitaal.nl van oudervereniging Balans.

Wat kan het ook zijn?

De concentratieproblemen en het drukke en impulsieve gedrag kunnen ook een andere oorzaak hebben. Het kan komen door het temperament van je puber of door emotionele problemen of problemen in het gezin. Ook grote veranderingen zoals een nieuwe school, een echtscheiding of een verre verhuizing kunnen (tijdelijk) zorgen voor moeite met concentratie of druk gedrag.

Bovendien is de puberteit sowieso een periode van veel veranderingen en onzekerheid. In deze periode reageren pubers vaker met emotionele uitbarstingen en roekeloos gedrag.

Is het ADHD?

ADHD wordt meestal herkend op de basisschool, maar dit kan ook later zijn. Op de middelbare school kan ADHD opvallen doordat je kind het moeilijk heeft met het organiseren, plannen en coördineren van bijvoorbeeld het huiswerk. Overleg met bijvoorbeeld de leerkracht. Hoe gaat het op school? Worden jouw zorgen herkend? Ook als jouw zorgen niet herkend worden, kan het geen kwaad om advies of hulp te vragen.

Hulp zoeken

Wanneer je vermoedt dat jouw kind zich anders gedraagt dan andere kinderen, praat er dan over met de jeugdgezondheidszorg of de huisarts. Zij kunnen eventueel doorverwijzen naar een specialist. Deze specialist kijkt samen met jullie naar de mogelijke oorzaken van het gedrag en of de diagnose ADHD van toepassing is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.