22 wekenprik

Vaccinatie tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen

Vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap een 22 wekenprik tegen kinkhoest aangeboden. Hierdoor bescherm je je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Deze vaccinatie kun je (gratis) op afspraak bij JGZ halen.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie en kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de ‘100 dagen hoest’ genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar worden er 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

Vaccinatie voor baby
Baby’s worden ingeënt tegen kinkhoest vanaf de leeftijd van 2 maanden. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd en lopen kans om kinkhoest te krijgen.

Vaccinatie tijdens zwangerschap
Door je te laten vaccineren tijdens de zwangerschap, kun je jezelf en je baby tijdelijk beschermen tegen kinkhoest. De bescherming van je baby geldt vanaf 2 weken voor je bevalling tot 6 maanden erna. Je kunt je wel laten vaccineren tot aan de bevalling, maar dan ben jij alleen beschermd en je baby niet. Bij elke volgende zwangerschap werkt het op dezelfde manier.

Werkwijze
Wil jij de 22 wekenprik tegen kinkhoest halen? Dat kan bij JGZ! Voor het maken van een afspraak kun je bellen naar ons contactbureau, telefoon: 088-054 99 99.  Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.

Wil je meer weten over het vaccin? Ga dan naar de website van het RIVM.