HPV-vaccinatie

Met een HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker

Wat is HPV?
HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit  is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Hoe kom je aan HPV?
HPV wordt overgedragen via seks. De inenting werkt het beste als je nog geen seks hebt gehad. Daarom krijgen meisjes in het jaar dat ze 13 worden een oproep voor de HPV-vaccinatie. De vaccinatie werkt lang, daarom kun je het beste vaccineren voordat je seks hebt gehad.

Lees meer over deze vaccinatie op de site van het RIVM. Voor meisjes is er een HPV-folder,  waarin zij alles kunnen lezen over deze prik.

Wat kun je verwachten?
Met twee prikken ben  je optimaal beschermd. De vaccinaties worden een aantal maanden na elkaar gegeven. Ben je 15 jaar of ouder, dan krijg je drie prikken.

Oproep
Elk meisje ontvangt een persoonlijke oproep. In de brief staat waar en wanneer je wordt verwacht. De afspraken worden ingepland op basis van postcode. Daardoor kan het voorkomen dat leerlingen uit een klas niet gelijktijdig de oproep ontvangen.

Twijfel je aan je gezondheid of heb je de afgelopen 3 maanden een medische behandeling gehad? Meld dit dan bij binnenkomst op de priklocatie.

Wat neem je mee?
Bij de oproepbrief krijg je een oproepkaart en vaccaintiebewijs voor de inenting. Neem beide mee naar de priklocatie. De inenting kan dan geregistreerd worden. Ben je de oproepkaart kwijt? Neem dan een (verzekerings)pasje mee waar een BSN-nummer op staat.

Wanneer en waar?
Tweemaal per jaar, in het voor-  en najaar organiseren we vaccinatiedagen. Je krijgt een oproepbrief thuisgestuurd waarin de tijd en locatie staat. De vaccinaties vinden in februari/maart 2021 plaats. Begin februari ontvang je hiervoor een oproepbrief. Meisjes geboren in 2007 ontvangen ook een oproep voor de MEN ACWY (meningokokken). Heb jij twee oproepen ontvangen? Kom dan op het tijdstip dat in de HPV-brief staat. 

Vaccinatie gemist?
Je kunt de HPV-vaccinatie gratis bij JGZ krijgen tot je 18 jaar bent. Wil je de prik komen halen? Bel dan voor het maken van een afspraak naar ons contactbureau,  telefoon: 088-054 99 99.