Nieuws: meningokokken-vaccinatie

Meningokokken-vaccinatie
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën.Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. De ziekte kan voorkomen op alle leeftijden, het meest bij jonge kinderen, tieners en 65 plussers. Meningokokkenziekte is een ernstige ziekte, maar de kans om het te krijgen is heel erg klein.

De laatste drie jaar is er een toename in Nederland van de meningokokkenziekte type W. Deze toename is bij tieners het meest duidelijk. Tieners vormen één van de groepen met een hogere kans op ziekte, maar belangrijker nog, zij spelen een rol bij de verspreiding van de bacterie. Tieners zijn actief in verschillende sociale groepen, zoals school, een sportclub en het gezin en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden.

Dit is de reden dat tieners dit jaar een vaccinatie krijgen aangeboden tegen meningokokken, typen A,C,W en Y.  Dit zal vanaf 1 oktober gebeuren voor tieners die tussen 1 mei  en 31 december 14 jaar worden (geboren tussen 01-05-2004 en 31-12-2004).  Het RIVM stuurt per post een uitnodiging en informatiefolder. Daarbij zit een brief van JGZ, met daarin data en tijden waarop de vaccinatie gehaald kan worden.  Tussen 1 oktober en het einde van 2018 zal deze groep gevaccineerd worden.
Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C.

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten om te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. In 2019 krijgen tieners die dan 14 jaar worden, een uitnodiging voor een vaccinatie.

Waar kunnen kinderen die nu geen vaccinatie krijgen aangeboden terecht voor vaccinatie?
De kans om ziek te worden is heel erg klein. Als u uw kind toch nu graag wilt laten vaccineren, kunt u dit met uw huisarts bespreken. Een andere mogelijkheid is het reizigersspreekuur van de GGD of een vaccinatiecentrum. De vaccinatie is dan niet gratis.

Meer informatie over meningokokkenziekte en de Men ACWY vaccinatie is te vinden op: www.deelditnietmetjevrienden.nl