Injectienaalden veilig om te gebruiken

Op 23 maart 2015 besteedde het televisieprogramma EénVandaag aandacht aan injectienaalden die mogelijk onveilig zouden zijn. Na bekendmaking van dit bericht is de JGZ direct gestopt met het gebruik van deze naalden, in afwachting van de uitkomsten van onderzoek hiernaar. Op 7 mei 2015 is gebleken dat alle injectienaalden veilig zijn om te gebruiken, zowel van het merk Terumo als van andere merken.

De IGZ heeft eerst onderzocht hoe veilig de naalden van Terumo zijn. Uit dit onderzoek bleek dat er geen sprake was van verstopte naalden of van naalden die vloeibare, niet-uitgeharde lijm zouden loslaten. De Inspectie betrok in het onderzoek ook injectienaalden van andere fabrikanten, en concludeert dat alle naalden even veilig zijn. Tenslotte is onderzocht of het gebruik van de injectienaalden van Terumo gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd. Op basis van deze uitkomsten verwacht de IGZ geen gezondheidsschade. Daarom zal de JGZ Zuid-Holland West, net als alle andere zorgorganisaties in Nederland, de injectienaalden weer in gebruik nemen.

  • Mijn kind is gisteren/vroeger geprikt. Waren deze vaccinaties veilig?
    Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat de injectienaalden van Terumo geen gezondheidsrisico’s opleveren.

  • Vanwege het nieuws over de Terumonaalden heeft mijn kind zijn/haar laatste prik overgeslagen. Kan dit ingehaald worden?
    Om volledig beschermd te zijn tegen ziektes, adviseren we een gemiste vaccinatie alsnog te halen. U kunt dit aangeven bij uw eerstvolgende consult, of een afspraak maken via telefoonnummer 088-054 99 99.

Heeft u nog vragen over de naalden? Neem dan contact op met het Landelijk Meldpunt Zorg. Dit meldpunt is te bereiken op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 088-120 50 20 of via www.landelijkmeldpuntzorg.nl.