Vervroegde BMR-vaccinatie voor zuigelingen

Vervroegde BMR-vaccinatie voor zuigelingen die reizen naar landen waar mazelen voorkomt

De mazelenepidemie in Zuid- en Oost-Europa houdt aan. Naast Roemenië en Oekraïne worden ook mazelenuitbraken gemeld in verschillende Zuid-Europese landen en Engeland. De uitbraken in Italië lijken de laatste maanden wat af te nemen. Met name in Frankrijk is juist een toename van het aantal mazelen gevallen te zien. Ook in Griekenland wordt, vooral in de Roma gemeenschap, een toename van mazelengevallen gemeld (bron ECDC). Omdat de mazelenepidemieën vooral voorkomen onder lokale bevolking, is het risico op besmetting tijdens een vakantie op de camping of in hotels in deze landen gering.

Bij een verblijf bij lokale bevolking kan worden overwogen kinderen vanaf 6 maanden te vaccineren met het BMR-vaccin. Als uw kind voor de leeftijd van 1 jaar een extra BMR krijgt, moet deze vaccinatie herhaald worden op de leeftijd van 14 maanden. Indien u bij lokale bevolking uw vakantie gaat doorbrengen, adviseren wij u contact op te nemen met het reizigersvaccinatiespreekuur van de GGD.

Is uw kind ouder dan 1 jaar? Dan kunt u contact opnemen met uw consultatiebureau en kan de BMR-vaccinatie eventueel vervroegd aan het 14 maanden consult gegeven worden.

Gaat u met vakantie buiten Europa, dan adviseren wij u in alle gevallen contact op te nemen met de GGD voor de juiste informatie.