Peuter
De peutertijd is niet alleen voor de peuter zelf een grote ontdekkingsreis, maar ook voor jou als ouder valt er veel te ontdekken. Met name op het gebied van de opvoeding. Het is namelijk een intensieve periode vol grappige en aandoenlijke momenten, zoals de eerste stapjes en woordjes. Maar ook met momenten waarin je peuter grenzen verkent, dwarsligt of snel boos is. Heb je daar vragen over? Bij het consultatiebureau ben je aan het juiste adres.
Naar het consultatiebureau
Als je kind 1 jaar is geworden, neemt het aantal bezoeken aan het consultatiebureau af. Maar we blijven jou en je kind volgen. Bij elk bezoek controleren we de groei, het gewicht en de ontwikkeling.
We nemen graag de tijd voor jou en je kind. Om de bezoeken aan het consultatiebureau zo goed mogelijk te laten verlopen en de wachttijden zo kort mogelijk te houden hanteren we een paar 'spelregels'.
Vragen over de opvoeding van jouw peuter?
Opvoeden lijkt eenvoudig, maar soms is advies fijn. Daarom kun je ook met alledaagse vragen over bijvoorbeeld de opvoeding, wonen, geld, kinderopvang of andere dingen rondom de verzorging van je peuter bij ons terecht. Samen kijken we naar de mogelijkheden.
Vaccinaties
Als je kind 14 maanden is, krijgt het twee vaccinaties. Daarmee is je peuter voorlopig goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.
Extra afspraak
Wil je een extra afspraak maken of wil je een jeugdarts of jeugdverpleegkundige spreken? Bel dan naar het Contactbureau van JGZ.
Voorschoolse educatie (VE)
Heeft je peuter (van 2,5 tot 4 jaar) moeite met taal? Dan kan je kind voorschoolse educatie krijgen. Je kind gaat dan een paar uur per week naar een kinderopvang. Dat kan een kinderdagverblijf, speeltaalhuis of peuterspeelzaal zijn. Daar leert je kind beter te praten, spelen en rekenen. Zo kan je kind een goede start maken op de basisschool.
Wat doet JGZ?
Op het consultatiebureau controleren we de taalontwikkeling van jouw kind. Als het nodig is, krijgt jouw kind een VE-indicatie. Hiermee kun je je kind aanmelden voor voorschoolse educatie. Daar kan je kind extra spelen en leren. Je kunt zelf kiezen naar welke kinderopvang je kind gaat. Heb je hulp nodig bij de aanmelding? Dan helpen we je graag. We overleggen we met jou of je het goed vindt dat:
- Wij de kinderopvang vertellen waarom we jouw kind een VE-indicatie hebben gegeven.
- Wij met de kinderopvang contact hebben over hoe het met jouw kind gaat. Wat we bespreken, laten we je achteraf natuurlijk weten.
In het dossier van jouw kind vermelden we wat jij wel en niet goed vindt.
Wat wij doorgeven aan de gemeente
De gemeente betaalt de voorschoolse educatie. De gemeente krijgt hiervoor geld van het Rijk. Wij geven aan de gemeente door hoeveel kinderen gebruik maken van voorschoolse educatie.
In Delft, Westland en Zoetermeer gebruiken we daarvoor de Peutermonitor. Dat is een datakluis, waar de gemeente, JGZ en de kinderopvang informatie aanleveren. De Peutermonitor maakt de gegevens anoniem. De gemeente weet via de Peutermonitor hoeveel kinderen gebruik maken van voorschoolse educatie, maar krijgt geen namen. Op het consultatiebureau vragen we je of je het goed vindt dat wij de gegevens over jouw kind doorgeven aan de Peutermonitor. We schrijven dat op in het dossier van je kind.
Heeft jouw kind een VE-indicatie gekregen maar is je kind niet aangemeld voor voorschoolse educatie? Dan krijgen wij die informatie van de Peutermonitor. Wij nemen dan contact met jou op om te overleggen waarom je kind niet is aangemeld.
Zelf oefenen met je kind
Het is fijn als een kind goed voorbereid naar de basisschool gaat. Dat hij goed begrijpt wat de juf of meester zegt en leuk kan spelen met andere kinderen. Als ouder kun je al veel doen om te zorgen dat je kind zonder (taal)achterstand start in groep 1. Vooral samen spelen, maar ook samen zingen, voorlezen en praten met je kind zijn onmisbaar.
Cursusaanbod 'Peuter'
Opvoeden in twee culturen
Deze training biedt opvoedondersteuning aan ouders om vaardigheden over opvoeding te vergroten. Er is een Arabisch sprekende tolk aanwezig. Er is ook iemand om met de kinderen te spelen.
Peuter-ontwikkeling
Bij deze thema-avond staat de ontwikkeling van je peuter centraal. Het is een interactieve avond waar ervaringen met andere ouders uitgewisseld kunnen worden. We zullen met elkaar ingaan op de lastige momenten waar je als ouder van een peuter mee te maken kan krijgen.
Veelgestelde vragen
Waar kan ik terecht met vragen over mijn peuter?
Heb je vragen of zorgen over je kindje? Bel naar het Contactbureau, we staan voor je klaar.
Waar vind ik betrouwbare opvoedinformatie voor peuters?
Op www.groeigids.nl vind je veel betrouwbare informatie over het opvoeden en verzorgen van je peuter.
Ik wil een VVE-verklaring. Hoe regel ik dit?
Neem contact op met het Contactbureau. Zij regelen een terugbelverzoek met de jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige neemt contact met je op en bespreekt de opties.
Wanneer begin ik met tandpoetsen bij mijn peuter?
Gemiddeld breken rond de leeftijd van 6 maanden de eerste tandjes door. Begin direct met tandenpoetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet doorkomen. Met een kleine borstel kom je makkelijk bij alle tanden en kiezen. Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren. Extra tips voor bij het tandenpoetsen lees je op de website van opvoeden.nl.