Basisschoolkind

Basisschool

Als je kind naar de basisschool gaat, neemt het aantal bezoeken aan het consultatiebureau af. Maar we blijven de groei en ontwikkeling volgen. Dat doen we om eventuele problemen met de gezondheid tijdig op te sporen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Vaccinatie 4-jarigen

Op 4-jarige leeftijd krijgt je kind één DKTP-vaccinatie. Daarmee is je kind voorlopig goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.

Spraak en taalonderzoek 5-jarigen

Als je kind 5 jaar is, wordt er een spraak en taalonderzoek gedaan om te achterhalen of je kind problemen heeft met spreken, luisteren, taal, stem of mondgedrag. Voor dit school onderzoek ontvang je een vragenlijst. De logopedist onderzoekt je kind alleen als je op de vragenlijst aangeeft dat jij daar toestemming voor geeft.

Wij voeren het onderzoek alleen uit als jij of de leerkracht aangeeft dat er vragen of zorgen zijn over de spraak- en taalontwikkeling. Aan de hand van een vragenlijst wordt bepaald of er aanleiding is om het onderzoek uit te voeren.

Onderzoek in groep 2

Is je kind ongeveer 5 jaar, dan ontvang je een uitnodiging voor een preventief onderzoek naar de gezondheid. Via de school krijg je een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van je kind, die je van tevoren invult. Je kind wordt gemeten en gewogen door de assistente. Naast de groei, onderzoekt zij ook de ogen en oren. De jeugdarts voert een lichamelijk onderzoek uit, waarbij wordt gekeken naar de houding en motoriek. Het bezoek duurt ongeveer 50 minuten.

Vaccinatie 9-jarigen

Als je kind 9 jaar is, krijgt hij of zij twee vaccinaties. Daarmee is je kind goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.

Onderzoek in groep 7

In groep 7 geeft een jeugdverpleegkundige een gezondheidsles in de klas. De les gaat over puberteit, hygiëne, pesten en leefstijl. Daarna vindt een individueel onderzoek plaats. De jeugdverpleegkundige meet de lengte en het gewicht en voert met je kind een gesprek over dingen die hem of haar bezighouden. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Na afloop krijgt je kind een brief mee, waarin de bevindingen staan. Als er bijzonderheden zijn, dan bespreekt de jeugdverpleegkundige samen met jou wat nodig is voor een goed vervolg.

Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en de ontwikkeling van je kind maken wij gebruik van een vragenlijst. Via deze vragenlijst horen we graag van jou of er aandachtspunten zijn waar we rekening mee moeten houden bij het onderzoek.

Vaccinatie tegen tegen diverse soorten kanker

Vanaf 10 jaar krijgt elk kind een oproep voor de HPV vaccinatie. Met twee prikken ben je optimaal beschermd.

Cursusaanbod 'Basisschoolkind'

Voor Arabisch sprekende ouders

Opvoeden in twee culturen

Deze training biedt opvoedondersteuning aan ouders om vaardigheden over opvoeding te vergroten. Er is een Arabisch sprekende tolk aanwezig. Er is ook iemand om met de kinderen te spelen.

Positief opvoeden

In de online cursus Positief Opvoeden leer je als ouder om oorzaken van gedragsproblemen te herkennen. Ook krijg je tips om gewenst gedrag te stimuleren en om te gaan met ongewenst gedrag.

Weerbaarheid bij kinderen

Tijdens deze thema-avond leer je hoe je de weerbaarheid van je kind kan vergroten. Ook krijg je informatie over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld van je kind en hoe je daar als ouder bij kan helpen.

Veelgestelde vragen

Waar kan ik terecht met vragen over mijn basisschoolkind?

Heb je vragen of zorgen over je kind? Bel naar het Contactbureau, we staan voor je klaar.

Waar vind ik betrouwbare opvoedinformatie voor een bassischoolkind?

Op www.groeigids.nl vind je veel betrouwbare informatie over het opvoeden en verzorgen van je kind.