Baby

We zien je snel. Vlak na de geboorte van je baby staan we voor je klaar als het gaat om de gezondheid, opvoeding en ontwikkeling van jouw kind.

Baby

Ga je binnenkort bevallen of ben je net bevallen? Dan maken we vast snel kennis. Want al vlak na de geboorte van jouw baby staan wij voor je klaar als het gaat om de gezondheid, opvoeding en ontwikkeling van jouw kind. Op het consultatiebureau doen we een gehoortest, meten en wegen we jouw baby en geven we de eerste vaccinaties. En heb je vragen over bijvoorbeeld voeding, darmkrampjes, huilen en de speen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Geboortemelding

Je kind aanmelden voor het consultatiebureau? Dat kan via de geboortemelder.

Gehoortest

Vlak na de geboorte controleren we of je baby goed kan horen. Deze gehoortest vindt plaats op één van onze locaties. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging met informatie.

Hielprik

Binnen zeven dagen na de geboorte komt de verloskundige bij je langs voor een hielprik.

Kennismakingsgesprek

De jeugdverpleegkundige komt binnen twee weken na de bevalling bij je thuis om te horen of alles goed gaat. Natuurlijk maakt ze eerst een afspraak. Je kunt bij haar terecht voor advies over de verzorging, groei, voeding en ontwikkeling van je baby.

Gezondheidscheck

In het eerste jaar kom je regelmatig met je baby bij ons op consult. Bij een bezoek controleren we de groei, het gewicht en de ontwikkeling. We testen de oren en voeren een oogtest uit. Verder kijken we of je kind geen heupafwijking heeft en of het hart en de longen in orde zijn. Daarnaast geven we vaccinaties tegen infectieziekten. Maak jij je ergens zorgen over? Vertel het ons, dan letten we daar extra op.

Wat neem je mee naar het consultatiebureau? 
Dit heb je nodig: 

  • De GroeiGids die je hebt gekregen tijdens het eerste huisbezoek van de jeugdverpleegkundige.
  • De vaccinatiekaarten.
  • Schone luier(s) en billendoekjes.
  • Een omslagdoek zodat je kind het niet koud krijgt na het wegen en meten.
  • Een setje extra kleren voor je kind.
  • Een voeding (mocht de afspraak uitlopen).

We nemen graag de tijd voor jou en je kind. Om de bezoeken aan het consultatiebureau zo goed mogelijk te laten verlopen en de wachttijden zo kort mogelijk te houden hanteren we een paar 'spelregels'.

Assistentie weegt baby


Bekijk alle contactmomenten

Gehoortest

Kennismakingsgesprek

Afspraak bij 4 weken

Cursusaanbod 'Baby'

Ongelukjes in en om het huis

Wat te doen bij veelvoorkomende ongelukken in en om het huis? In deze cursus leer je wat je moet doen bij kleine ongelukken.

Voor Arabisch sprekende ouders

Opvoeden in twee culturen

Deze training biedt opvoedondersteuning aan ouders om vaardigheden over opvoeding te vergroten. Er is een Arabisch sprekende tolk aanwezig. Er is ook iemand om met de kinderen te spelen.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik betrouwbare opvoedinformatie voor baby's?

Op www.groeigids.nl vind je veel betrouwbare informatie over het opvoeden en verzorgen van je baby.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn baby?

Heb je vragen of zorgen over je kindje? Bel naar het Contactbureau, we staan voor je klaar.

Hoe verzorg ik vieze oogjes bij mijn baby?

Direct na de geboorte of kort daarna kan je baby last krijgen van vieze oogjes. De traanbuis is nog niet helemaal ontwikkeld om de oogjes zelf schoon te maken. Maak het oog schoon met uitgekookt en afgekoeld water en een schoon gaasje. Veeg van de buitenkant van het oog richting de neus. Zorg ervoor dat het gaasje schoon is als je opnieuw in contact komt met het oog. Ook helpt het om voorzichtig met je pink naast de binnenste ooghoek richting de neus te masseren. Zo stimuleer je de opening van de traanbuisjes.

Bel je huisarts als je baby veel last heeft van vieze oogjes of als het oog rood ziet of roodomrand is.

Hoeveel vitamine K geef ik aan mijn baby?

Alle kinderen krijgen direct na de geboorte eenmalig vitamine K toegediend. Als baby’s borstvoeding krijgen, geef je extra vitamine K. Hoeveel vitamine K je geeft, lees je op de website van het Voedingscentrum. Vitamine K is verkrijgbaar bij de apotheek of als merkproduct bij de drogist.

Hoeveel vitamine D geef ik aan mijn baby?

Vitamine D speelt een belangrijke rol tijdens de groei van je kind. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Daarnaast zit er vitamine D in kunstvoeding. Toch raden wij aan om extra vitamine D te geven. Zo weet je zeker dat je kind voldoende vitamine D binnenkrijgt. Welke dosering je aan je kind geeft, lees je op de website van Voedingscentrum. Wanneer je kind borstvoeding krijgt, lees je hier welke dosering je kind nodig heeft.

Hoe pak ik de eerste hapjes en drankjes aan?

In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg voedingsstoffen en vocht uit de melkvoeding. Vanaf 4 maanden kun je starten met oefenhapjes, water en lauwe thee. In gewone thee en vruchtenthee zit cafeïne. Teveel cafeïne is niet goed voor je kind. Wissel thee daarom af met water of verdun de thee met water. Geef liever geen anijs- en venkelthee. Daarin zit de stof estrogol, die mogelijk schadelijk kan zijn.

Voor tips en inspiratie voor vaste voeding lees je in onze folder of kijk op Voedingscentrum.nl.

Wanneer begin ik met tandenpoetsen bij mijn baby?

Gemiddeld breken rond de leeftijd van 6 maanden de eerste tandjes door. Begin direct met tandenpoetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet doorkomen. Met een kleine borstel kom je makkelijk bij alle tanden en kiezen. Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren. Extra tips voor bij het tandenpoetsen lees je op de website van opvoeden.nl.

Wat moet ik doen als mijn baby koorts heeft?

Koorts is een nuttige reactie van het lichaam op bijvoorbeeld een infectie. De koorts zorgt ervoor, dat ziektekiemen sneller onschadelijk worden gemaakt. Laat je kind bij koorts goed drinken en kleed je kind niet te warm. Bij koorts is rust belangrijk, maar je kind hoeft niet in bed te blijven. Houd de temperatuur van je kind in de gaten, zodat verdere stijging of daling duidelijk wordt.

Twijfel je of je naar de huisarts moet? Bel met een jeugdverpleegkundige tijdens ons telefonisch spreekuur of bekijk Het stoplichtboekje op Thuisarts.nl