Jeugdverpleegkundigen

Iedereen kent ze wel: personen die bruisen van energie

Elisa is daar één van. Sinds 2008 is zij werkzaam bij JGZ Zuid-Holland West als jeugdverpleegkundige 4-18 jaar. Elisa: "Ik ga iedere dag op de fiets naar de scholen. Het is een goede work-out en een springende start van de dag."

In balans
“Voor mij is een vierdaagse werkweek de ideale werk-privébalans. Na werktijd is het ook echt tijd voor mijn privéleven”, vertelt Elisa. Dat is één van de voordelen als je niet in de acute zorg werkt. JGZ geeft haar medewerkers eigen verantwoordelijkheid. Ze delen zelf haar werkzaamheden in. Zolang je aan het einde van de week maar de uren hebt gedraaid. Elisa vult aan: “Ideaal deze flexibiliteit, maar dat wordt andersom ook van ons verwacht. Nu met de groepsvaccinatie zetten we met alle collega’s een stapje extra om het rooster rond te krijgen. Het is geven en nemen.”

Ontwikkeling
Elisa vervolgt: “Daarnaast vind ik het prettig dat ik voor een deel zelf invulling kan geven aan mijn functie. Naast het basistakenpakket, biedt JGZ aanvullende taken die passen bij je eigen ontwikkelingsplan. Zo heb ik als aandachtsgebied seksualiteit en via JGZ de mogelijkheid gekregen om de opleiding Sense (AS-ASH) te volgen. Naast seksuele voorlichting aan scholieren geef ik ook pubercursussen aan ouders van pubers. Zo word je echt in je kracht gezet!”

Fantastisch werkveld
“Ik krijg regelmatig terug dat ik erg toegankelijk ben. Hierdoor kan ik kind als ouder echt helpen en in hun eigen kracht zetten en dat maakt mij een trotse jeugdverpleegkundige”, vertelt Elisa.

#JGZoekt
Zie jij de meerwaarde van preventie in combinatie met jouw medische kennis? Laat van je horen, want JGZ is op zoek naar nieuwe collega’s! Maak kennis met Elisa of loop een dag mee. Neem contact op met HRM Adviseurs Lisette Scheffer (di-wo-do) via +31 6 – 23 09 76 35 of Anne van Alphen (ma-do-vrij) via +31 6 – 52 79 93 44 of stuur een mail
_________________________________________________________________________________________________________________________

Warm welkom

Na 12 jaar als verpleegkundige binnen de kinder- & jeugdpsychiatrie (in een gesloten inrichting) te hebben gewerkt, heb ik besloten om de stap te maken naar de voorkant van het proces bij jeugdigen: signaleren, preveniëren en rapporteren, vertelt Lars. "Nu vraag je je misschien af: Dat is een grote stap, waarom? Nadat ik klaar was met mijn studie ben ik direct terecht gekomen in de kinderjeugdpsychiatrie. Ik vond het dan ook tijd worden om mijzelf persoonlijk te ontwikkelen en verder te kijken naar andere manieren om met jeugdigen te werken. Als verpleegkundige binnen de kind- & jeugdpsychiatrie zit je tenslotte aan het eind van het hele proces. Wanneer er écht iets mis was met het kind. En als ik zie hoe het bij mijn vorige werk soms mis was en hoe laat ze pas bij ons kwamen, kreeg ik het gevoel dat er op het preventieve vlak nog veel winst te behalen valt."

Voorbode
Op 1 februari 2019 ben ik gestart als jeugdverpleegkundige 4-19 bij Palenstein in Zoetermeer. Op mijn eerste werkdag stond er als welkomstpresentje, een mooie bos bloemen klaar! Het kleine gebaar bleek een voorbode voor een warm welkom.

Tijdens mijn inwerkperiode mocht ik 3 maanden achter mijn collega Helena aanhobbelen. Wat een luxe was dat. Helena heeft zelfs haar eigen vrije dagen in deze maanden aangepast aan mijn vrije dagen. En op dagen dat Helena andere dingen moest doen, regelde ze iemand waarmee ik kon meelopen. Niets was te gek, voor niemand niet. Over collegialiteit en betrokkenheid gesproken. :) We gaan elkaar nog missen nu we alleen op pad gaan.

De eerste maanden bevallen goed, heel goed. De gesprekken met de kinderen zijn interessant en ook als er niets bijzonders is, merk ik dat ouders toch graag willen horen of het allemaal goed gaat. Afgelopen week bijvoorbeeld, ik stelde een kind tijdens PGO2 de vraag: “wat is het leukste moment van de dag?”. Hij antwoordde: “Als papa en mama tijdens het avondeten hun mobiel wegleggen en écht LUISTEREN naar mij!”. Door dit te benoemen tijdens mijn terugkoppeling aan ouders kun je ze soms wel een spiegel voorhouden en zien ze hoe fijn dit is voor het kind. Niets wereldschokkends, maar door het te benoemen gaat er soms wel een belletje rinkelen. Dat vind ik mooi.

JGZ ambassadeur
Mede doordat ik zo’n warm welkom bij JGZ heb gehad, heb ik mij aangemeld als JGZ ambassadeur. Ik heb begrepen dat er binnen een aantal jaar een best groot percentage van collega’s met pensioen gaat. Als je dan een grote groep kan mobiliseren en aannemen, dan zou dat TOP zijn. Wat mij betreft wordt het een combinatie tussen jong en oud. Mijn collega Helena is al lang bij JGZ in dienst, ik doe veel gesprekken met haar samen. Ik merk dat ik een andere invalshoek heb, maar dat is juist goed. Want samen maken we elkaar sterker en kunnen we van elkaar leren.