Bijna ouder

De zorg voor jou en jouw kind staat voorop. Daarom krijg je tijdens de zwangerschap en bij de bevalling begeleiding van een verloskundige en/of gynaecoloog. Na de geboorte van jouw baby krijg je thuis hulp van een kraamverzorgende. Is de kraamtijd voorbij, dan wordt de zorg voor jou en jouw kind overgedragen aan ons. 

22 wekenprik

Vanaf 16 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een 22 wekenprik tegen kinkhoest aangeboden. Hierdoor bescherm je je baby meteen vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Deze vaccinatie kun je (gratis) op afspraak bij JGZ halen. Meer informatie over deze vaccinatie vind je hier

Hielprik

Binnen een week na de geboorte van jouw kind neemt de verloskundige wat bloed af uit de hiel van jouw baby om dit te onderzoeken op verschillende ziekten. 

Geboortemelding

Via de gemeente wordt JGZ op de hoogte gebracht van de geboorte van jouw kind. Daar gaat echter wat tijd overheen. Omdat we graag snel (binnen twee weken na de geboorte) een afspraak met je maken voor de gehoortest, verzoeken we jou om jouw kind bij ons aan te melden

Gehoortest

Vlak na de geboorte controleren we de oren van jouw baby. Deze gehoortest vindt plaats op een van onze locaties. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging met informatie.

Huisbezoek 

De jeugdverpleegkundige komt binnen twee weken na de bevalling bij je thuis om te horen of alles goed gaat. Natuurlijk maakt ze eerst een afspraak. Je kunt haar al jouw vragen stellen over de verzorging, groei, voeding en ontwikkeling van jouw baby. 

Consultatiebureau

In het eerste levensjaar van jouw kind zien we jou en jouw kind regelmatig op het consultatiebureau. Onze jeugdartsen en -verpleegkundigen controleren de gezondheid en groei van jouw kind, praten met je over de verzorging en geven vaccinaties. Naarmate jouw kind ouder wordt, neemt het aantal bezoeken af. Tot jouw kind volwassen is, blijven we de ontwikkeling van jouw kind volgen. Dit doen we om eventuele gezondheidsproblemen tijdig op te sporen. 

Meer weten? 

Lees onze informatiefolders