Kind op de basisschool

Als je kind naar de basisschool gaat, neemt het aantal bezoeken aan het consultatiebureau af. Maar we blijven de groei en ontwikkeling van jouw kind volgen. Dat doen we om eventuele problemen met de gezondheid tijdig op te sporen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Spraak en taalonderzoek vijfjarigen

Als je kind vijf jaar is, wordt er een spraak-taalonderzoek gedaan om te achterhalen of je kind problemen heeft met spreken, luisteren, taal, stem of mondgedrag. Voor dit onderzoek, dat op school plaatsvindt, ontvang je een vragenlijst. De logopedist onderzoekt je kind alleen als je op de vragenlijst aangeeft dat jij daar toestemming voor geeft.

Alleen als het nodig is

Wij voeren het onderzoek alleen uit als jij of de leerkracht aangeeft dat er vragen of zorgen zijn over de spraak- en taalontwikkeling van jouw kind. Aan de hand van een vragenlijst wordt bepaald of er aanleiding is om het onderzoek uit te voeren.

Contact met logopedist

Heb je vragen over het spraak-taalonderzoek, over de vragenlijst of over het onderzoeksresultaat? Bel dan via ons Contactbureau naar de logopedist: 088 – 054 99 99.

Meer weten?

Bekijk onze informatiefolders en oefenvellen over spraak- en taal.

Onderzoek in groep 2

Is je kind ongeveer vijf jaar, dan ontvang je een uitnodiging voor een preventief onderzoek naar de gezondheid. Via de school krijg je een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van je kind, die je van tevoren invult. Je kind wordt gemeten en gewogen door de assistente. Naast de groei, onderzoekt zij ook de ogen en oren. De jeugdarts voert een lichamelijk onderzoek uit, waarbij wordt gekeken naar de houding en motoriek. Zij gaat met jou in gesprek over de gezondheid, ontwikkeling en de opvoeding. Heb je specifieke vragen of zorgen, aarzel dan niet om die te bespreken. Dan bekijken we samen met jou wat nodig is om tot een oplossing te komen. Het bezoek duurt ongeveer 50 minuten.
In het informatiefilmpje vertellen we wat dit onderzoek in houdt. Om je kind voor te bereiden kun je het samen kijken.

In het informatiefilmpje Gezondheidsonderzoek 5 jarigen vertellen we wat dit onderzoek inhoudt. Om je kind voor te bereiden op dit onderzoek kun je samen kijken - See more at: http://www.groterworden.nl/3-7-jaar/gezondheidsonderzoek-5-jarigen/#stha...
In het informatiefilmpje Gezondheidsonderzoek 5 jarigen vertellen we wat dit onderzoek inhoudt. Om je kind voor te bereiden op dit onderzoek kun je samen kijken - See more at: http://www.groterworden.nl/3-7-jaar/gezondheidsonderzoek-5-jarigen/#stha...

Vaccinatie negenjarigen

Als je kind negen jaar is, krijgt hij of zij twee vaccinaties. Daarmee is je kind goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.

Onderzoek in groep 7

In groep 7 geeft een jeugdverpleegkundige een gezondheidsles in de klas. De les gaat over puberteit, hygiëne, pesten en leefstijl. Daarna vindt een individueel onderzoek plaats. De jeugdverpleegkundige meet de lengte en het gewicht en voert met jouw kind een gesprek over dingen die hem of haar bezighouden. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Na afloop krijgt je kind een brief mee, waarin de bevindingen staan. Als er bijzonderheden zijn, dan bespreekt de jeugdverpleegkundige samen met jou wat nodig is voor een goed vervolg.

Heb je je fit gepuzzeld en ben je nu benieuwd hoe je het hebt gedaan? Dan vind je hier de antwoorden!

Vragenlijst

Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en de ontwikkeling van je kind maken wij gebruik van een vragenlijst. Via deze vragenlijst horen we graag van jou of er aandachtspunten zijn waar we rekening mee moeten houden bij het onderzoek.

Vragen over de opvoeding?

Opvoeden lijkt eenvoudig, maar soms is advies fijn. Heb je zorgen over de opvoeding, wonen, geld, kinderopvang of andere dingen die de verzorging van je kind lastig maken? Stel deze dan gerust tijdens een consult. Dan bekijken we samen wat er mogelijk is om je zorgen weg te nemen.

Extra afspraak

Wil je een extra afspraak maken of wil je een jeugdarts of jeugdverpleegkundige spreken? Dat kan via ons Contactbureau: 088 – 054 99 99.

Telefonisch spreekuur

Heb je een vraag over de verzorging of de opvoeding van jouw kind? Wij staan voor je klaar. Je kunt maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur bellen of Whatsappen met een jeugdverpleegkundige. 
Telefoon: 088 - 054 99 99 of Whatsapp: 085 - 808 15 67

Meer weten?

Lees onze informatiefolders.