Kind op de basisschool

Als uw kind naar de basisschool gaat, neemt het aantal bezoeken aan het consultatiebureau af. Maar we blijven de groei en ontwikkeling van uw kind volgen. Dat doen we om eventuele problemen met de gezondheid tijdig op te sporen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Spraak en taalonderzoek vijfjarigen

Als uw kind vijf jaar is, wordt er een spraak-taalonderzoek gedaan om te achterhalen of uw kind problemen heeft met spreken, luisteren, taal, stem of mondgedrag. Voor dit onderzoek, dat op school plaatsvindt, ontvangt u een vragenlijst. De logopedist onderzoekt uw kind alleen als u op de vragenlijst aangeeft dat u daar toestemming voor geeft.

Alleen als het nodig is

Wij voeren het onderzoek alleen uit als u of de leerkracht aangeeft dat er vragen of zorgen zijn over de spraak- en taalontwikkeling van uw kind. Aan de hand van een vragenlijst wordt bepaald of er aanleiding is om het onderzoek uit te voeren.

Contact met logopedist

Heeft u vragen over het spraak-taalonderzoek, over de vragenlijst of over het onderzoeksresultaat? Bel dan via ons Contactbureau naar de logopedist: 088 – 054 99 99.

Meer weten?

Bekijk onze informatiefolders en oefenvellen over spraak- en taal.

Onderzoek in groep 2

Als uw kind ongeveer vijf jaar is, ontvangt u een uitnodiging voor een preventief onderzoek naar de gezondheid van uw kind. Via de school krijgt u een vragenlijst over de gezondheid en ontwikkeling van uw kind, die u van tevoren invult. Uw kind wordt gemeten en gewogen door de assistente. Naast de groei, onderzoekt zij ook de ogen en oren. De jeugdarts voert een lichamelijk onderzoek uit, waarbij wordt gekeken naar de houding en motoriek. Zij gaat met u in gesprek over de gezondheid, ontwikkeling en de opvoeding. Heeft u specifieke vragen of zorgen, aarzel dan niet om die te bespreken. Dan bekijken we samen met u wat nodig is om tot een oplossing te komen. Het bezoek duurt ongeveer 50 minuten.
In het informatiefilmpje vertellen we wat dit onderzoek in houdt. Om je kind voor te bereiden kun je het samen kijken.

In het informatiefilmpje Gezondheidsonderzoek 5 jarigen vertellen we wat dit onderzoek inhoudt. Om je kind voor te bereiden op dit onderzoek kun je samen kijken - See more at: http://www.groterworden.nl/3-7-jaar/gezondheidsonderzoek-5-jarigen/#stha...
In het informatiefilmpje Gezondheidsonderzoek 5 jarigen vertellen we wat dit onderzoek inhoudt. Om je kind voor te bereiden op dit onderzoek kun je samen kijken - See more at: http://www.groterworden.nl/3-7-jaar/gezondheidsonderzoek-5-jarigen/#stha...

Vaccinatie negenjarigen

Als uw kind negen jaar is, krijgt hij of zij twee vaccinaties. Daarmee is uw kind goed beschermd tegen een groot aantal infectieziekten.

Onderzoek in groep 7

In groep 7 geeft een jeugdverpleegkundige een gezondheidsles in de klas. De les gaat over puberteit, hygiëne, pesten en leefstijl. Daarna vindt een individueel onderzoek plaats. De jeugdverpleegkundige meet de lengte en het gewicht en voert met uw kind een gesprek over dingen die hem of haar bezighouden. Hoe gaat het op school, met vrienden, thuis en met de gezondheid? Na afloop krijgt uw kind een brief mee, waarin de bevindingen staan. Als er bijzonderheden zijn, dan bespreekt de jeugdverpleegkundige samen met u wat nodig is voor een goed vervolg.

JGZ puzzelboekje Heb je je fit gepuzzeld en ben je nu benieuwd hoe je het hebt gedaan? Klik op het puzzelboekje voor de antwoorden!

Vragenlijst

Om een goed beeld te krijgen van de gezondheid en de ontwikkeling van uw kind maken wij gebruik van een vragenlijst. Via deze vragenlijst horen we graag van u of er aandachtspunten zijn waar we rekening mee moeten houden bij het onderzoek.

Vragen over de opvoeding?

Opvoeden lijkt eenvoudig, maar soms is advies fijn. Heeft u zorgen over de opvoeding, wonen, geld, kinderopvang of andere dingen die de verzorging van uw kind lastig maken? Stel deze dan gerust tijdens een consult. Dan bekijken we samen wat er mogelijk is om uw zorgen weg te nemen.

Extra afspraak

Wilt u een extra afspraak maken of wilt u een jeugdarts of jeugdverpleegkundige spreken? Dat kan via ons Contactbureau: 088 – 054 99 99.

Telefonisch spreekuur

Heeft u een vraag over de verzorging of de opvoeding van uw kind? Bel dan naar ons telefonisch spreekuur (elke werkdag van 8.30 – 12.30 uur): 088 – 054 99 99.

Meer weten?

Lees onze informatiefolders.